Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Zdrav vid na suncu uz sunčane naočale na popustu? – Zagreb i okolica – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

24.06.2018.

Monokl

Zdrav vid na suncu uz sunčane naočale na popustu?

Četvrtak, 06. srpnja 2017.

Broj očnih bolesti u posljednje je vrijeme u porastu. UV zrake osim što štete koži, jednako su opasne i za naše oči, posebno za leću i mrežnicu.

Pretjerana izloženost štetnom zračenju doprinosi sve većem broju katarakti, odnosno zamućenja očne leće, ali i različitim upalnim procesima(fotokeratitis).

Uz brigu o koži nanošenjem kreme za sunčanje visokog zaštitnog faktora, po istom principu trebalo bi razmišljati i o zaštiti očiju kvalitetnim sunčanim naočalama tijekom svih aktivnosti na otvorenom, ali i u prometu kad bliještanje svjetla s površina ceste i svjetila ili refleksije sa stakla drugih automobila, osim što smanjuje sigurnost, uzrokuje pojačano naprezanje oka. Nošenje sunčanih naočala treba biti zdrava navika od najranijeg djetinjstva uz nošenje čak i kada je sunce iza oblaka i čini nam se da zračenje nije visoko.

Na što obratiti pozornost prilikom kupnje sunčanih naočala?

Prilikom odabira sunčanih naočala uz subjektivan odabir boja, oblika i trendova, nastojite odabrati modele koji slijede linije lica i što više moguće zatvaraju ulaz svjetlosti u oko.  Posebno su za oko ugodni polarizirajući filteri čija je glavna prednost prvenstveno što ne propuštaju reflektirano svjetlo tako da daju izoštreniju sliku.

Posebno se preporučuju gdje je velika refleksija - na snježnoj površini, iza vjetrobranskog stakla, na moru, vlažnoj cesti i kod niskog sunca koje uzrokuje bliještanje koje mijenja percepciju oblika i boja, smanjuje oštrinu vida, ali i izaziva veliko naprezanje očiju i njihov zamor.

Polarizirane sunčane naočale stoga smanjuju refleksije, omogućuju bolji kontrast i odmaraju oči. Preporučuju se svima koji mnogo vremena provode na otvorenom, sportašima i vozačima. Moguće ih je naručiti i s dioptrijom.

Nedostaju li Vam samo sunčane naočale za upotpunjenje ljetnog doživljaja, imamo adresu za Vas – Optički studio Monokl na adresama Frankopanska 2,  Maksimirska 115 i Ilica 248 u Zagrebu i Zagrebačka 78 u Velikoj Gorici gdje su sunčane naočale snižene od 10 do 50% posto. Ponuda traje do isteka zaliha, a dio kolekcija možete pronaći na www.monokl.hr.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset