Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 U subotu u parku Maksimir 'Pokretom protiv Parkinsona' – Zagreb i okolica – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.04.2018.

UZ MASSIMA, NENADA BACHA I DRUGE

U subotu u parku Maksimir 'Pokretom protiv Parkinsona'

Četvrtak, 29. rujna 2016.

Udruga Parkinson i mi osnovana je 2010. godine i po 4. put ove godine organizira akciju „Pokretom protiv Parkinsona“ u Maksimirskom parku 1.10. od 10 do 15 sati. 

Ovoga puta su dobili pokroviteljstvo Predsjednice RH, Ministarstva zdravlja i Grada Zagreba. Cilj akcije je osvijestiti simptome Parkinsonove bolesti, te koliko je bitan pokret, odnosno aktivnost pacijenata za kvalitetu života, a isto tako u sprječavanju napretka bolesti.

„Akcija je važna i za psihofizičko stanje pacijenata, jer ne treba se zaustavljati i dozvoliti bolesti da vas obuzme, spriječi sudjelovanje u socijalnim kontaktima na poslu i u obitelji, nego se treba zadržati samopouzdanje i kvaliteta života koju svi zaslužujemo“, kaže Vlatka Vuletić, predsjednica udruge.

Udruga od kako postoji napravila je puno akcija, uvijek imaju akcije za Svjetski dan Parkinsonove bolesti 11.4. na Cvjetnom trgu, kada se i u cijelom svijetu dan obilježavanja, te naglašavaju problemi oboljelih i njihovih obitelji. Ova predstojeća akcija je tzv. Moving day ili Walk against Parkinson koji se također obilježava u cijelom svijetu.

Pokretom protiv Parkinsona

„Pokazat ćemo sve načine vježbanja od fizikalne terapije, tai chija, pilatesa, joge boksa, plesa, posebno tanga. Svi su dobri u pokretanju, boljoj koordinaciji i izvođenju kretanja, a ono što je najbitnije čovjek mora ostati aktivan, fizički se kretati svaki dan oko 45 minuta. Ljudi još uvijek imaju stigmu kada saznaju da imaju Parkinsonovu bolest i misle da je to nešto kada se treba sakriti u dnevnu sobu, te da život prestaje. To nije istina i cilj udruge je da pokaže kako aktivnim životom i pokretom možemo sudjelovati i dalje kvalitetno u životi i da je bolest ono što ne čini nas nego smo i dalje ono što smo bili. Isto tako cilj je pokazati da ne predajom, odnosno nastavkom prijašnjeg života ne dozvolimo bolesti da nas obuzme nego i da dalje imamo mjesto u društvu koje nam pripada. To je način da sve svi pokrenemo, pomognemo obiteljima, podržimo akciju, dođemu u Maksimir i svi zajedno hodamo, te uz koncert Massima, Nenada Bacha, Zvjezdana Ružića i Jazz banda svi zajedno podržimo oboljele i njihove obitelji, kao i da im kažemo kako nisu sami i kako smo svjesni stvari s kojima se oni svaki dan suočavaju“, istaknula je.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset