Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Više od dva milijuna muslimana u Meki – Svijet i EU – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

23.06.2018.

Veliko hodočašće

Više od dva milijuna muslimana u Meki

Ana Dukić | Srijeda, 30. kolovoza 2017.

Veliko hodočašće u Meki okupilo je više od dva milijuna muslimana, prenosi HRT .

Saudijske vlasti uložile su velika sredstva i spremne su na sve mogućnosti nakon što je prije dvije godine na hodočašću ukupno smrtno stradalo gotovo 2300 osoba.

Hodočašće kreće s platoa Velike džamije sa sedam minareta te se slijevaju pješice prema Kabi, kubičnoj konstrukciji prekrivenoj teškim pokrovom od crne svile, sa stihovima iz Kurana izvezenim zlatnim nitima. Muslimani iz čitavog svijeta mole se okrenuti prema Kabi i oko nje hodočasnici prave sedam ritualnih krugova. Vjernici će potom u Minu, pet kilometara istočno od Meke, gdje se okupljaju stotine tisuća hodočasnika prije nego se sutra u zoru krenu uspinjati na brdo Arafat, što je središnja točka hodočašća.

Na platou Velike džamije, zvane na arapskom Masdžid al-Haram (sveta džamija) štrcaljke s vodom čine vrućinu podnošljivijom. Sjedeći u sjeni stabala ili mostova od armiranog betona, vjernici strpljivo čekaju poziv na sljedeću molitvu. Ostali, bojažljivi, nastavljaju hodati.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset