Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Putin smiruje napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje – Svijet i EU – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

23.06.2018.

Vanjskopolitička kriza

Putin smiruje napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje

Soundset | Petak, 01. rujna 2017.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potiče dijalog kako bi se spriječio sukob na Korejskom poluotoku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog porasta napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje pozivajući ih na suzdržanost i dijalog kako bi se spriječio velik sukob na poluotoku. Provokacije, pritisak te vojna i uvredljiva retorika vode u slijepu ulicu, rekao je Putin, dodajući kako je pogrešno i uzaludno očekivati da će samo pritisak zaustaviti nuklearni i balistički program Pyongyanga. Ruski predsjednik je ocijenio da je Korejski poluotok trenutačno na rubu velikog sukoba, pozivajući još jednom da se pruži potpora smjernicama koje su predložili Moskva i Peking radi otklanjanja krize.

"Problemi na tom području trebaju se rješavati samo putem izravnog dijaloga svih zainteresiranih strana, bez ikakvih preduvjeta", istaknuo je Putin u priopćenju objavljenom uoči summita zemalja BRICS-a, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Kini. Nadodao je kako je uzaludno očekivati da će samo pritisak zaustaviti nuklearni i balistički program Pyongyanga, prenosi Hina.

Putin smatra da je Korejski poluotok na rubu sukoba velikih razmjera te poziva da se pruži potpora smjernicama koje su predložili Moskva i Peking radi otklanjanja krize. Naime, Moskva i Peking više su puta predlagali istovremeni prekid sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih pokusa te zajedničkih vojnih vježbi Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je odbacio mogućnost diplomatskih pregovora sa Sjevernom Korejom, dan nakon što je glavni sjevernokorejski grad ispalio balističku raketu preko japana, izazvavši time osudu cijelog svijeta. "SAD razgovara sa Sjevernom Korejom i isplaćuje im novac za iznude već 25 godina. Razgovor nije rješenje!", napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u petak je izjavio da će Sjeverna Koreja za nekoliko mjeseci moći lansirati balističke rakete dugog dometa te je pozvao Kinu da bude diplomatski aktivnija kako bi se ta kriza razriješila. Istaknuo je kako se sve mora učiniti kako bi se primijenile sankcije UN-a te je pozvao Kinu, glavnog trgovinskog partnera Pyongyanga, da učini sve u svojoj moći da ih provede. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset