Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Erdogan u Hrvatskoj: Teme migranti, terorizam i gospodarstvo – Svijet i EU – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.06.2018.

Susreo se s predsjednicom

Erdogan u Hrvatskoj: Teme migranti, terorizam i gospodarstvo

M.Š. / Soundset | Srijeda, 27. travnja 2016.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdoğana koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Nakon svečanog dočeka u Uredu predsjednice, tête-à-tête susreta dvoje predsjednika te bilateralnih razgovora službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Turske, u prisutnosti predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Erdoğana, potpisani su Ugovor između Republike Hrvatske i Republike Turske o uzajamnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima od strane ministara pravosuđa i Protokol o suradnji Turkish Radio Television Corporation i Hrvatske radiotelevizije.

"Predsjednik Erdoğan došao je s iznimno brojnim gospodarskim izaslanstvom i nekoliko ministara što dokazuje interes Turske za poslovanjem i ulaganjem u Hrvatskoj i to je bila jedna od okosnica našeg razgovora", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović u izjavi nakon sastanka i dodala kako će prilikom sutrašnjeg Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma nastaviti započete razgovore.

Hrvatska podržava Tursku na putu u EU

Kazala je kako su razgovarali o bilateralnim odnosima koji su ocijenjeni vrlo dobrim, bez otvorenih pitanja. Isto tako, Predsjednica je navela kako postoji ogroman prostor za daljnju suradnju, posebno kada je riječ o ulaganjima, zajedničkom poslovanju i izvozu hrvatskih proizvoda i usluga u Tursku te energetici i prometnom povezivanju.

Hrvatska podržava Tursku na njezinom putu prema članstvu u EU, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i istaknula dobru suradnju između Hrvatske i Turske u okviru članstva u NATO-u kao i zajedničku podršku Hrvatske i Turske drugim državama s područja jugoistoka Europe na njihovom putu prema EU i NATO-u za one koje to žele.

"Posebno dijelimo odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine", istaknula je hrvatska predsjednica i dodala kako, osim daljnje suradnje s Turskom vjeruje i u trilateralnu suradnju između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske koja će pomoći Bosni i Hercegovini na putu pune političke emancipacije, nadogradnje Daytonskog sporazuma, pune aktivacije Akcijskog plana za članstvo u NATO te sveukupnim euroatlantskim integracijama.

Trilateralna suradnja

Kazala je kako je s turskim predsjednikom razgovarala i o migrantskoj krizi u kojoj Turska ima iznimno bitnu ulogu, ne samo u svjetlu Sporazuma s Europskom unijom, nego i kao država prvog prihvata, susjeda Siriji u kojoj se vodi rat te država koja se nalazi na turbulentnom području kada je riječ o sigurnosnim pitanjima, ali i migrantskim kretanjima, bez obzira da li oni bili potaknuti ratnim sukobima, vjerskim ekstremizmom ili nekim drugim razlozima kao što su gospodarstvo, bolji životni uvjeti, klimatske promjene te ostali razlozi za migracije.

"Ono što smo posebno dogovorili jest trilateralna suradnja između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske kada je riječ o pitanjima migracija i migrantskim valovima", kazala je Predsjednica i posebno navela potrebu razmjene informacija koje će pomoći našim državama u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Erdogan u Zagrebu još u srijedu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan će danas sudjelovati na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu i na svečanom obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj. 

Erdogana očekuju i sastanci s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i premijerom Tihomirom Oreškovićem, a posjet Hrvatskoj završava otvaranjem turskog kulturnog centra u središtu Zagreba.

Prometna blokada u Zagrebu

Zbog posjeta turskog predsjednika, do 16 sati zabranjen je promet Mihanovićevom ulicom od Haulikove do Gajeve, dok se zabrana prometa od 11 do 15 sati primjenjuje u svim ulicama Gornjeg grada, a od 15.30 do 18.30 oko Trga maršala Tita.

Policija stoga preporučje da se izbjegava dolazak vozilima u centar Zagreba. Preporuka je i da koristite javni prijevoz.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset