Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Veliki napredak brodske Medicinske škole: novi smjerovi, oprema, međunarodni projekti… – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

24.06.2018.

PRIMJER DRUGIMA

Veliki napredak brodske Medicinske škole: novi smjerovi, oprema, međunarodni projekti…

Ponedjeljak, 09. siječnja 2017.

U protekle dvije godine, od famoznog štrajka učenika koji je urodio radikalnim pozitivnim promjenama u organizaciji nastave, 57-godišnja slavonskobrodska srednja Medicinska škola doživjela je, možemo slobodno reći, pravi preporod. 

Na čelu s novom mladom ravnateljicom Jelenom Jelinić Bošnjak, profesoricom engleskog i njemačkog jezika, škola je postala još popularnija među osnovcima i poželjno mjesto obrazovanja za medicinske sestre, medicinske tehničare, fizioterapeute, a za slijedeću školsku godinu uvode se i dva nova smjera: njegovatelj i zdravstveno laboratorijski tehničar.

DOGODINE NOVI SMJEROVI: LABORANTI i NJEGOVATELJI, U PLANU I FARMACEUTI

„Riječ je o dva deficitarna zanimanja koja su potrebna na tržištu rada, i čiju smo potrebu uvođenja dogovorili u suradnji sa županijskim upravnim odjelom za obrazovanje, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Obrtničkom i Gospodarskom komorom, Općom bolnicom u Slavonskom Brodu te Domom za starije i nemoćne. Međutim, problem s provedbom obrazovanja za zanimanja farmaceut, je taj što u Slavonskom Brodu ne postoji galenski laboratorij, tako da nam je Ministarstvo u startu odbilo naš prijedlog. Stoga smo se uputili u Zagreb vidjeti što možemo učiniti kako bismo našoj djeci omogućili te dodatne smjerove. Stoga je škola odlučila opremiti i potreban laboratorij, koji će Županija financirati u cijelosti, sredstvima potrebnim za osnovno opremanje. Oprema je u postupku naručivanja, a što se tiče stručnih kadrova, nastavnika, imamo sve potrebne uvjete“, rekla nam je prof. Jelena Jelinić Bošnjak, dodajući da škola zapošljava 47 nastavnika plus 10 vanjskih suradnika.

„Od iduće školske godine imamo u planu, i na to sam posebno ponosna, upisati i prvu generaciju učenika za obrazovanje njegovatelja odnosno njegovateljica starijih i nemoćnih osoba. To je trogodišnji smjer koji je posebno prilagođen za učenike smanjenih intelektualnih sposobnosti, kojima je jako teško nakon osnovnoškolskog obrazovanja odabrati srednjoškolsko zanimanje. To je dobar smjer koji će posebno koristiti i Osnovnoj školi Milan Amruš s kojima imamo jako dobru suradnju,a za praktičnu nastavu obrazovanja učenika i učenica za ovaj smjer dobili smo podršku od Doma za stare i nemoćne osobe gdje će oni moći ići na praksu“, kaže prof. Jelinić. Ističe da je u planu Medicinske škole svake godine upisati četiri razreda: jedan petogodišnji, dva četverogodišnjeg i jedan trogodišnjeg trajanja.

DOBRA PERSPEKTIVA UČENIKA NA TRŽIŠTU RADA

Hvalevrijedan je podatak da se 60 posto učenika nakon obrazovanja u Medicinskoj školi upisuje na neki od studija Visokih zdravstvenih učilišta i studija u Novoj Gradiški, Vukovar, Zagrebu, a evo od nedavno i u Slavonskom Brodu jer imamo master studij (4. i 5. godina). „Jako puno naših učenika koji su završili Medicinsku školu u Brodu pronalazi posao u struci, ponajviše u Zagrebu i na obali“, ističe ravnateljica. Izrazila je posebno zadovoljstvo što se u suradnji s Brodsko posavskom županijom konačno nakon višegodišnje stagnacije počelo ulagati u Medicinsku školu. Otežavajuće su u postupku materijalne i energetske obnove školske zgrade vlasnički odnosi. „Grad Slavonski Brod posjeduje 12/13 i njihovu suglasnost imamo, a jednu 1/13 privatne osobe koje su preminule i čije nasljednike tražimo te se smo sigurni u pozitivan ishod. To je razlog zbog kojeg se do sada nismo mogli prijavljivati na natječaje za projekt energetske obnove“, objasnila je Jelena Jelinić.

ERASMUS PROJEKTI I STUDIJSKA PUTOVANJA

Medicinska škola posebno posvećuje pažnju stručnom usavršavanju nastavnika, te radu s darovitom djecom. U okviru Erasmus + programa ove su godine organizirana i dva studijska putovanja za nastavnike i učenike u Sevillu (Španjolska) i u Leipzig (Njemačka), u siječnju će biti organizirano još jedno putovanje u Leipzig, a u planu je tijekom 2017. i jedno studijsko putovanje za nastavnike vezano uz poduzetništvo.

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Brojne su i izvannastavne aktivnosti učenika i učenica brodske srednje Medicinske škole, (kojih do 2014. uopće nije bilo), od debatnog kluba, humanitarne družine, mladih planinara, novinara, sportskog kluba, do natjecanja u okviru Škole E-Medica. Brodski su 'medicinari' uvijek najzapaženiji i najaktivniji sudionici tradicionalnog Sajma obrazovanja, surađuju s CISOK-om, Europskim domom Slavonski Brod i Europarlamentom mladih, organiziraju brojne humanitarne akcije, imaju školski preventivni program, dane otvorenih vrata…
Puno toga se pokrenulo nabolje od štrajka učenika ove škole koji su zahtijevali drugačiju organizaciju teorijske i praktične nastave koja je do tada bila cjelodnevna i za mnoge učenike osobito izvan grada teško izdrživa. Tadašnji prosvjed izrodio je puno dobrih promjena, a novo nastavničko vijeće na čelu s ravnateljicom Jelinić Medicinskoj školi vratilo predznak jedne od najuspješnijih u Slavonskom Brodu, što je zaista vrijedno medijske pozornosti.

Autor: Ivica Vlašić

Izvor: 035portal.hr

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset