Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 USKORO U SL. BRODU: Što je to u:Plug i zašto je postao hit u Hrvatskoj? – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

23.06.2018.

SAJAM INOVACIJA

USKORO U SL. BRODU: Što je to u:Plug i zašto je postao hit u Hrvatskoj?

Četvrtak, 12. svibnja 2016.

20. i 21. svibnja u Slavonskom Brodu će biti održan Innet Forum, u prostorima Glazbene škole Slavonski Brod (ulaz u Tvrđavu) u organizaciji Razvojne agencije grada i Grada Slavonskog Broda.

Forum će biti održan na teme razvoja inovacija, novih tehnologija i crowdfundinga.

Dva dana trajanja foruma bit će prilika za poslovne susrete, prezentacije inovativnih projekata i tvrtki, panel konferencije i predavanja te neformalna druženja. Innet Forum je namijenjen predstavnicima inovativnih tvrtki, potpornih institucija, gospodarstvenicima, investitorima, znanstvenicima, bankama, konzultantima te učenicima i studentima kojima će sudjelovanje biti poticaj za njihov daljnji razvoj i nadogradnju znanja.

Program Foruma pogledajte na njihovoj web stranici, a u nastavku donosimo priču o inovatoru blizu Požege koji će također biti jedan od sudionika ovog tech okupljanja. U pitanju je Ivan Jelušić koji je izumio u:Plug utičnicu. 

"u:Plug je zidna utičnica koja na sebi osim standardnog 200 voltnog priključka ima i dva USB priključka koji mogu puniti mobitele, mp3 playere, power bankove i slično. Osim te klasične funkcije na proizvod smo uveli dvije male inovacije koje čine ovaj proizvod vrlo atraktivnima. Riječ je o tzv. power standu, odnosno polici na kojoj mobitel stoji dok se puni, te sustavu LED-ica pod nazivom powerlight koje pulsiraju ovisno o fazi napunjenosti mobilnog uređaja. Kao i sve dore ideje koje postoje danas u svijetu, one se rađaju iz problema s kojima se svakodnevno susrećemo. U mom slučaju to se dogodilo kada sam došao na studij u Osijek gdje sam kao ovisnik o tehnologiji uvijek bio nakrcat raznim mobitelima, tabletima i ostalim uređajima. Oni zahtijevaju punjenje, a samim time i punjače, odnosno kablove. Onda me taj nered ili šuma kablova na podu mog stana potaknuo da bolje radim na mogućnostima kako to praktičnije riješit. Kroz nekolicinu skica i jako puno razgovora s kolegama koji se susreću s istim problemom, došao sam do zaključka da problem doista postoji, a s druge strane pomoću njihovih informacija sam kreirao proizvod koji će biti od pomoći u rješavanju ovog problema. 

"u:Plug je u principu zamjena za vašu staru utičnicu. Način na koji se instalira u vaš prostor je takav da se skine stara utičnica, da se spoje klasično tri žice na naš uređaj, te se utičnica pomoću jednog vijka pričvrsti na zid i spremna je na korištenje. Naša priča već neko vrijeme ima svoj komercijalni oblik. Prije nekoliko mjeseci smo završili naš prvi proizvodni ciklus, te smo gotovo sve proizvedene komade prodali na području Balkana. Ono na čemu trenutno radimo jest ugovaranje distribucije u zemljama Zapadne Europe, te u nekoliko zemalja Istočne Europe. Cilj je do kraja godine u Europu izvesti između 3 i 5 tisuća komada naših uređaja. Mislim da će se uz naš trud taj cilj i ostvariti", kaže Ivan koji bez obzira na ovu inovaciju ima konkurenciju na tržištu, ali ipak nudi nešto što drugi nemaju. 

"Postoji nekolicina uređaja na tržištu Europe koja radi sličnu ili gotovo istu stvar kao naš uređaj, ali mi smo se fokusirali na male potprobleme prilikom punjenja uređaja i njih smo riješili na puno bolji i atraktivniji estetski način, a investirali smo značajne novce u razvoj materijala. Primjerice, naša utičnica, odnosno u:Plug je napravljena od materijala koji je UV stabilan, što znači da dijelom plastika neće izblijediti od direktne svjetlosti, a s druge strane plastika ima medicinski polimer i ne skuplja bakterije na svoju površinu. Također je i vatro nepropusna, pa u slučaju nekakve kalvarije, eksplozije, požara ili kratkog spoja, problem se ne može proširiti na čitavu kuću, već ostaje zatvoren unutar same utičnice. Dakle, iz sigurnosnog aspekta, kvalitete punjenja i dodatnih mogućnosti na elektronici, možemo reći da smo otišli barem dva koraka dalje od naše konkurencije. Mi elektroniku proizvodimo u Zagrebu, naša plastika se proizvodi 80-ak kilometara u Osijeku, a sve se to kasnije sklapa u našem malom uredu u Osijeku. Plastika se proizvodi tehnikom brizganja, što je standardna metoda za proizvode od plastike, dok se za proizvodnju elektronike koriste komercijalne tehnologije koje su standard u svijetu", napominje i najavljuje Innet Forum u Slavonskom Brodu.  

"Prije svega, moj cilj odlaska na forum nije u prvom planu predstaviti proizvod, kompaniju i ostalu, nego je glavni razlog umrežavanje ljudi koji imaju slične ciljeve, te prenošenje iskustava koja mi imamo s obzirom da smo mlada kompanija koja je u sve ušla vrlo svježe i s ograničenim znanjima. Ono što želim na forumu postići jest motivirati mlade ljude, da se bez prevelikog straha i kompleksnosti mogu i trebaju upustiti u projekte inoviranja i stvaranja. Forumi poput ovoga u Sl. Brodu izvrsna su prilika da se okupe istomišljenici, da se podijele i razmijene iskustva, te da se prezentiraju nove tehnologije i metode koje su uključene u proces inovacija", istaknuo je Ivan Jelušić.

Želimo Ivanu puno uspjeha i da mu se ispune svi ciljevi.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset