Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Tri odvojena sastanka s premijerom bez konkretnih obećanja oko rješavanja onečišćenja zraka – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

23.06.2018.

RAFINERIJA DOBILA NOVU DOZVOLU

Tri odvojena sastanka s premijerom bez konkretnih obećanja oko rješavanja onečišćenja zraka

Četvrtak, 22. prosinca 2016.

Premijer Andrej Plenković, kao što je i najavio, konačno je došao u Slavonski Brod kako bi porazgovarao između ostaloga i o problemu onečišćenja zraka koje traje čak 8 godina, a čiji je glavni onečišćivač Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu.

Zanimljivo je kako su održana tri odvojena sastanka, prvo sa predstavnicima Brodsko-posavske županije, što je u potpunosti jasno jer je na vlasti HDZ, zatim s predstavnicima Grada Slavonskog Broda, a nakon toga i s predstavnicima građanskih inicijativa i udruga koje se bave problematikom onečišćenja zraka. Ne zna se zašto su svi odvojeno sastančili i razgovarali, za zaključiti je kako jedni ne smiju čuti što se pričalo s drugima, a drugi što se pričalo s trećima i obrnuto.

Uglavnom, premijer je izjavio kako je već kasno za rješavanje problema, no ističe, postoji nekoliko razina djelovanja, bilateralna, europska, izravno prema vlasniku, te razgovori s EU komisijom.

"Očekujem da ćemo od svih tih napora ostvariti rezultat. Postoje načini kako da Rafinerija digne svoje standarde, za to je potrebna politička volja, ali i pravna sredstva te svijest o poštivanju standarda. Ovdje su ugroženi ne samo građani Slavonskog Broda, nego i preko gdje je situacija ako ne identična, onda još i gora. Prema tome moramo učiniti kao Vlada, cijenim napore i kolega gospodina Dobrovića i ostalih kolega, da to bude ključna tema, a bit će sigurno i tema buduće zajedničke sjednice Vlade između RH i Vijeća ministara BiH, te ćemo učiniti na svim razinama maksimum da se problem riješi", rekao je Plenković.

Da apsurd oko borbe protiv onečišćenja zraka bude još veći, 6. prosinca je istekla dugogodišnja dozvola Rafineriji za rad, a ovih dana je dozvola obnovljena do 2020. godine, bez obzira na apel da se utječe na produljenje dozvole obveznom modernizacijom rafinerije.

"Naravno da je to element o kojem smo razgovarali i o kojem su me izvijestili predstavnici Ministarstva zaštite okoliša. Unatoč toj dozvoli, očito je da onečišćenje zraka traje. Da li je to po određenim standardima prihvatljivo za sve Brođane, siguran sam da nije i na Vladi je da pomogne rješavati ovu situaciju", zaključio je premijer.

"Ovo je prvi sastanak s premijerom i moramo biti zadovoljni. I udruge su dobile informacije iz prve ruke. Nije jednostavan problem, toga smo svjesni već 8 godina. Ovo je dobra stvar da smo sjeli i razgovarali. Nije nama u Slavoniji i Sl. Brodu jedini problem rafinerija, imamo ih dosta i ovo je bila dobra prilika da upoznamo premijera što tišti grad Slavonski Brod i BPŽ. Siguran sam da ćemo neke od stvari riješiti prije, a neke kako prilike budu dopuštale", rekao je nakon sastanka gradonačelnik Mirko Duspara.

Teme sastanka su bile i razvoj grada i županije, te se govorilo i o određenim problemima koje imamo na našem području.

"Moram reći da je ovo na neki način nastavak velikog sastanka kojeg je premijer organizirao sa svim ministrima, županima, udrugama, općinama i gradovima, te nas ovo hrabri da ćemo uspjeti svi zajedno ići istim smjerom, a to je razvitak svih naših općina, županija i gradova, pa i Hrvatske u cijelosti. Govorili smo pored akutnih problema i o konkretnim projektima te očekujemo vrlo brzo da ćemo imati u srpnju jedan sastanak gdje će se naši proračuni konsolidirati i jednim smjerom ići. To je jedna velika i bitna stvar, pogotovo za nas u lokalnim sredinama gdje ćemo imati jamstvo da će naši strateški projekti biti i prihvaćeno", istaknuo je župan Danijel Marušić.

Premijer je došao pripremljen na sastanak, jer je znao za zahtjeve udruga i građanskih inicijativa koje se brinu oko onečišćenja zraka, ali nažalost nije mogao obećati produljenje rokova zahtjeva.

"Premijer je svjestan problema oko nove dozvole za Rafineriju, svi smo znali da će se to dogoditi. Hrvatska Vlada će morati poduzeti korake da se problem riješi prije nego što nova dozvola istekne, puno ranije, te ćemo inzistirati na tome da se ne povezuje rješenje rafinerije s predpristupnim fondovima jer mi nemamo vremena za čekanje. Konkretnih obećanja nema, utvrdili smo neka nova rješenja poput plinofikacija rafinerije i Broda koje je i gospodarsko rješenje za sam grad. No, druga strana nije pristala. Premijer je pružio podršku našim naporima da se ovaj problem riješi. Upoznali smo premijera s bolestima koje su se pojavile u posljednje vrijeme, odnosno malignim oboljenjima s naglasnom na rak pluća i da je to nešto što je jako važno. Drago nam je što se Vlada konkretno uključila u rješavanje problema, no mi ostajemo na svojim rokovima. Tražit ćemo da se predstavi konkretan plan za plinofikaciju i modernizaciju, a rok je kraj siječnja", istaknuo je Mladen Sudar, predstavnik građanske inicijative "Brođani za Brod".

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset