Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Predstavljen projekt izgradnje Društvenog doma i modernog dječjeg igrališta u romskom naselju – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

21.06.2018.

GRAD SLAVONSKI BROD I UNICEF

Predstavljen projekt izgradnje Društvenog doma i modernog dječjeg igrališta u romskom naselju

Utorak, 24. studenog 2015.

Danas je predstavljena zajednička inicijativa Grada Slavonskog Broda i UNICEF-a, kao svojevrsni nastavak programa za uspješnije uključivanje ranjivih skupina djece u osnovnu školu pod nazivom „Krenimo zajedno“. 

Ovom inicijativom bit će izgrađeno moderno dječje igralište u naselju Josip Rimac, u kojem živi velik broj romskih obitelji u Slavonskom Brodu. Igralište je planirano uz projekt izgradnje Društvenog doma, a cilj inicijative je djeci na ovom gradskom području osigurati mjesto za igru, rekreaciju i druženje.

"Već je izrađena projektna dokumentacija, Grad je predvidio u svim prostornim planovima namjenu parcele,  financirali smo izradu projektne dokumentacije i trenutno je u fazi ishođenje građevinske dozvole. Nakon toga imamo  sve pretpostavke da se kandidiramo prema nacionalnim i EU fondovima i pokušamo naći model sufinanciranja. Projekt je zahtjevan i predviđeni iznos bi bio 3,2 milijuna kuna. Tu je 550 kvadratnih metara prostora, od ureda za udruge, igraonica, male i višenamjenske dvorane, prostora za pripremu hrane, dakle u pitanju je jedan funkcionalan prostor koji bi bio od koristi za širu društvenu zajednicu", rekao je dogradonačelnik Hrvoje Andrić.

Igralište bi trebalo osvanuti već sljedeće godine, a ova inicijativa će dodati vrijednost programu „Krenimo zajedno“, oko kojega su UNICEF i Pučko otvoreno učilište Korak po Korak u proteklih godinu dana okupili lokalnu zajednicu, školu i roditelje s ciljem uspješnijeg uključivanja romske i druge djece iz socijalno ugroženih obitelji u osnovnoškolsko obrazovanje, kao preduvjet njihovog kasnijeg ravnopravnog sudjelovanja u društvu. Svoje iskustvo u projektu Krenimo zajedno prezentirao je Milan Mitrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda

"Mislim da je projekt hvalevrijedan, jer su se tijekom njega roditelji približili samoj školi i izjavili su da bi i s drugom djecom krenuli u taj projekt gdje se djeca upoznavaju sa školom i učiteljima. Zadovoljstva su obostrana", rekao je Mitrović.

Programom „Krenimo zajedno“ UNICEF, Pučko otvoreno učilište „Korak po Korak“, OŠ „Hugo Badalić“ i predstavnici romske nacionalne manjine, uz podršku Grada, u proteklih su godinu dana okupili ključne dionike lokalne zajednice i roditelje, s ciljem uspješnijeg uključivanja romske i druge djece iz socijalno ugroženih obitelji u osnovnu školu. 

"Projekt je prošao savršeno, odradili smo edukaciju za učitelje, 26 radionica za roditelje, polaznike sadašnjeg prvog razreda. Dobili smo priliku pokazati ljudsku stranu učitelja i škole koja je falila u suradnji između obitelji škole. Napravljen je veliki pomak, jer smo shvatili da nismo zadovoljni dosadašnjim radom i nešto je trebalo promijeniti. Inače u školi na Jelasu od 447 učenika imamo 215 romske nacionalne manjine i to je škola s dvije nacionalnosti, dvije kulture i dvije vjere“, rekla je ravnateljica Osnovne škole Hugo Badalić Irena Čugura Čerić.

„UNICEF i Slavonski Brod dugogodišnji su partneri u unaprjeđenju života djece. Odnedavno to obuhvaća i one koji su tu privremeno, na putu u sigurniju budućnost. Da bi najranjivija djeca mogla odrasti u ravnopravne članove društva trebamo im zajedno osigurati priliku za kvalitetno obrazovanje, prostor za razvoj kroz igru i druženje, ali i pružiti podršku njihovim roditeljima“, poručila je predstojnica ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Uz program „Krenimo zajedno“ i podršku djeci izbjeglicama i migrantima u prihvatnom centru, UNICEF je u Slavonskom brodu u proteklih godinu dana donirao opremu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom te osigurao opremu i edukaciju za odjel neonatologije u rodilištu, kojem je ove godine ponovno obnovljen status „Rodilište-prijatelj djece“. Također, UNICEF podržava provedbu radionica za roditelje predškolske djece i djece s teškoćama Rastimo zajedno i Rastimo zajedno plus, rad grupa za potporu dojenju te dodatnu edukaciju stručnjaka koji rade s djecom u pravosudnom sustavu na području Brodsko-posavske županije.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset