Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Osim visokih temperatura pazite ovog ljeta i na azijske stršljene! Što kažu liječnici? – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.02.2018.

OPREZ!

Osim visokih temperatura pazite ovog ljeta i na azijske stršljene! Što kažu liječnici?

Četvrtak, 10. kolovoza 2017.

Sve se više u javnosti spominju azijski stršljeni i njihova potencijalna opasnost za građane. 

To je vrsta najvećih stršljena na svijetu, a iz Azije su se raširili i po drugim kontinentima, Europi i Sjevernoj Americi prije svega. Odlikuju se narančastom glavom, crnim tijelom i šestmilimetarskim žalcem, a nastanjuje područja od Rusije, preko Indije i Šri Lanke do Kine i Japana. Koliko su oni opasni za ljude saznali smo od rukovoditelja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) u Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu, dr. Ante Lukende..

"Azijski stršljeni su nova vrsta koja se pojavila kod nas. Do sada nismo imali slučajeva gdje smo mogli sa sigurnošću reći da je u pitanju ubod takvog stršljena, više smo imali slučajeve uboda ostalih insekata. Opasniji su zato što su izraženije i jače alergijske reakcije od uboda ostalih insekata i na mjestu uboda se razvijaju veće rane na koži", kaže dr. Lukenda. 

Kako građani znaju da ih je ubo azijski ili bilo koji drugi stršljen, odnosno kakve su reakcije nakon uboda i što prvo treba napraviti?

"Na mjesto uboda treba prvo staviti hladni oblog, led ili nešto drugo, a ako je lokalna reakcija izražena u vidu crvenila možete staviti i mast Synopen. U slučaju razvoja alergijskih reakcija, opće slabosti, malaksavosti ili gušenja građani se trebaju javiti na 194 ili doći na hitnu te postupiti prema uputama liječnika", ističe. 

Osim toga, građani ovih dana imaju problema i s visokim temperaturama, a dr. Lukenda nam je otkrio stanje na hitnom bolničkom prijemu po tom pitanju.

"Javljaju se građani više nego uobičajeno, te imamo povećanje od 20-ak posto, ovisno o temperaturama. Uglavnom su to glavobolje, malaksalost i vrtoglavice, a dolaze i pacijenti sa srčanim oboljenjima. Imamo povećanje pacijenata po tom pitanju, a što se tiče toplotnih udara za sada nismo imali slučajeva", naglašava dr. Lukenda i daje uobičajene savjete za građane u vidu izbjegavanja najtoplijih dijelova dana, odnosno boravka u zatvorenim i rashlađenim prostorima, a svakako treba unositi puno tekućine u tijelo, te izbjegavati tešku hranu.  

Stoga, pazite i ovoga ljeta na visoke temperature, ali i na potencijalnu opasnost od azijskih stršljena.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset