Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Održan Sajam poslova u Slavonskom Brodu – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

20.05.2018.

PRILIKA ZA ZAPOSLENJE

Održan Sajam poslova u Slavonskom Brodu

Petak, 15. travnja 2016.

U petak, 15. travnja u Slavonskom Brodu održan je Sajam poslova, a po prvi puta ove godine Sajam poslova se održava u okviru obilježavanja Europskog dana poslodavaca, a koji će se od ove godine obilježavati svakog 13. travnja u Europskoj uniji.

Ove godine organiziramo deveti Sajam poslova Brodsko-posavske županije i drago mi je da možemo na jednom mjestu približiti ponudu i potražnju radne snage. Imamo i čitav niz obrazovnih institucija koje obrazuju odrasle osobe i za sve one koji žele stjecati nova znanje i vještine nude svoje programe. Iz realnog sektora imamo veliki broj poslodavaca, kako domaćih, tako i onih koji žele riješiti sezonsku radnu snagu pa pozivam sve nezaposlene, koji su na Zavodu ali i one koji nisu, da dođu sa svojim životopisima i lakše dođu do posla.Sam Sajam poslova samo je jedna od aktivnosti koju Zavod za zapošljavanje nudi, jer mi radimo i posredovanje pri zapošljavanju, ciljano posredovanje, a pogotovo za turističku i ugostiteljsku sezonu na moru. Povratna informacija poslodavaca je pozitivna. Imamo izlagače koji su redoviti na ovom sajmu, što znači da su procijenili da i ova vrsta usluge itekako ima efekta.

Na sajmu se nalaze i evaluacijski listići koje ispunjavaju posjetitelji, a to će nam dati informaciju koliko su posjetitelji, odnosno osobe koje traže posao, zadovoljni sajmom, rekao je Marko Neretljak, predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

9. Sajam poslova namijenjen je nezaposlenim osobama, tražiteljima zaposlenja, poslodavcima, studentima, maturantima,učenicima završnih razreda osnovnih škola, obrazovnim institucijama, udrugama i osobama koje se žele informirati o lokalnom tržištu rada.

Termin održavanja ovog sajma je idealan, a Županija je od samog početka, od prvog sajma pokrovitelji partner ove manifestacije. Ovo je idealna prilika za obje strane – i za tražitelje posla i za poslodavce koji se danas na sajmu prezentiraju sa svojim potrebama za radnicima u raznim profilima. Kod nas je posebice izražena potražnja sezonskih radnika na moru i ja vjerujem da će i poslodavci i radnici ispuniti svoja očekivanja. Da će poslodavci naći kvalitetne radnike, a radnici dobra radna mjesta, rekao je Stjepan Bošnjaković, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Brodsko-posavske županije.

Na Sajmu potražnju za radnicima i vlastite djelatnosti predstavlja 40-tak tvrtki, obrazovnih ustanova i institucija, među kojim je i Županijska komora Slavonski Brod.

Županijska gospodarska komora jedan je od partnera Sajma poslova Brodsko-posavske županije i smatram da je ova manifestacija itekako važna zbog teške gospodarske situacije. Svaki susret poslodavaca kojima nedostaje radna snaga s ljudima koji su na Zavodu za zapošljavanje, ali i s osobama koje će uskoro završiti svoje obrazovanje, dobro dođe da se međusobno informiraju o ponudi i potražnji. Interesantno je i to da ispitujući potrebe poslodavaca za radnom snagom, vidjeli smo da nedostaje određenih zanimanja koje je zapravo lako ostvariti uz pomoć Zavoda i obrazovnog sektora.
Recimo, graditeljstvo koje je u zadnje vrijeme prepolovljeno, traži zanimanja poput molera, tesara, knaufora i slično, a to se može zadovoljiti iz postojećeg kontingenta na Zavodu za zapošljavanje određenom politikom doškolovavanja. Ako se ta prilika ne iskoristi, mi ćemo kao Komora to morati zadovoljiti uvozom radne snage, ali ipak je prioritet prva verzija
, rekao je Krešimir Rudec, direktor Županijske komore Slavonski Brod. 

U sklopu Sajma održava se i se okrugli stol "I mi možemo i hoćemo raditi!", a usmjeren je na stvaranje prilika za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba i osoba iznad 50 godina. Sajam je posjetila i ministrica Nada Šikić.

Iznimno mi je drago da sudjelujem na ovom Sajmu poslova. On je izrazito koristan i za poslodavce i tražitelje posla, a u trenutku kad imamo veliki broj nezaposlenih osoba, a težište ovog Ministarstva je ne samo zapošljavanje mladih nego i zapošljavanje osoba koje su dugotrajno izvan sustava rada, uz sustav dokvalifikacije i prekvalifikacije, iznimno mi je drago vidjeti veliki broj obrazovnih institucija i nadam se da će to pridonijeti općem boljitku svih stanovnika Županije.

U ovom trenutku imamo veliki broj nezaposlenih, ali i veliki broj poslodavaca koji traže radnike. Međutim, oni nisu prilagođeni tržištu rada jer ne posjeduju potrebna znanja i vještine. Mi ćemo se potruditi da sustavom cjeloživotnog obrazovanja te dokvalifikacije i prekvalifikacije pripremimo radnike za nove tehnologije i nova tržišta rada. Nadamo se da ćemo na taj način zaposliti starije, ali i mlađe te otvaranjem novih radnih mjesta zadržati Hrvate u Hrvatskoj.

Iako je Europska unija otvorila svoja vrata hrvatskim radnicima, ja se nadam da će se Hrvati početi vraćati u svoju zemlju. Mi ćemo napraviti klimu u kakvoj će svatko od nas poželjeti živjeti i raditi.
U svom mandatu želim da građani Hrvatske žive dobro i kvalitetno.

Kada je u pitanju zapošljavanje osoba s invaliditetom, treba reći kako se poslodavci pridržavaju kvota zapošljavanja osoba s invaliditetom. Moram primijetiti kako smo postali društvo koje uvažava sve različitosti, a osobe s invaliditetom su dobrodošli na tržište rada jer su osposobljeni za veliki broj znanja i vještina i veliki broj poslodavaca je prepoznao njihove kvalitete. Oni koji nisu, plaćaju penale s kojima ih mi možemo ponovo educirati i dokvalificirati za tržište rada i mislim da će zapošljavanje osoba s invaliditetom postati uobičajeni program, rekla je Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava.

Izvor: 035portal.hr

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset