Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Novinarka Marija Radošević, uzor mnogima i primjer kvalitetnog novinarstva – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.05.2018.

ZASLUŽENO U MIROVINI

Novinarka Marija Radošević, uzor mnogima i primjer kvalitetnog novinarstva

Nedjelja, 01. siječnja 2017.

S prvim danom 2017. godine u zasluženu mirovinu otišla je naša kolegica novinarka Glasa Slavonije Marija Radošević.

Riječ je o doajenki brodskog novinarstva, uvijek nasmijanoj osobi koja je jedan svijetli primjer kvalitetne novinarke. Poznata je i po lijepim pričama iz Brodsko-posavske županije gdje je za Glas Slavonije izvještavala 25 godina. Prije toga radila je članke za javno glasilo Bosanskog Broda.

Mnogi će se složiti kako je svih tih godina bila veliki uzor drugim kolegama, rado je upućivala savjete i puno se toga od nje moglo naučiti.

Stoga smo u zadnjim danima 2016. godine ali i nekoliko dana prije odlaska u mirovinu razgovarali s našom Macom o godinama iza nas, iako je uvijek bila i bit će skromna pa se čudila zašto smo nju izabrali kao jednu od najpozitivnijih priča.

„Zaslužujem odmor iako mislim da se neću baš potpuno opustiti i krenuti u prave penzionerske dane, ali svakako ću spustiti malo lopticu, što naravno traže i godine“, rekla je za početak razgovora Marija.

Bilo je i lijepih i loših trenutaka tijekom karijere, a bilo je i druženja s kolegama novinarima kada smo prije i poslije terena mogli porazgovarati, našaliti se, no naravno i posao se morao odraditi.

„Apsolutno, prije svega je posao i jedna sam od takvih osoba, mislim da su to moji poslodavci isto tako zaključili. Pogotovo kada je u pitanju novinarstvo jer je osnovno pravilo biti objektivan, objaviti pravovremenu i istinitu informaciju i toga sam se pokušavala držati svih ovih godina. Profesionalno odraditi posao prije svega. No, naravno kada je nešto lijepo i kada je i meni isto tako ugoda, onda mi je to bilo puno lakše i brže nego nekakve stvari koje su meni stvarale grč u želucu, pogotovo kada se nešto trebalo raditi preko koljena ili na brzinu. I zbog toga kao starijoj osobi od vas način objavljivanja vijesti što prije i neprovjereno samo da bi se prva pojavila negdje, protiv sam takvoga novinarstva. Možda je to zbog toga što sam osoba u starijim godinama. No, bilo je prekrasnih stvari, bilo je lijepo raditi, ali bilo je nekada i jako zahtjevno zbog čega i danas mislim te ću uvijek podržati to da novinari zaslužuju beneficirani radni staž.“

Možemo onda i reći da je novinarski posao jedan od ili najstresniji posao na svijetu?

„Upravo zbog toga sam i rekla jer se ničime to ne može platiti bez obzira što neki imaju jako niska primanja, neki i puno bolja. Nekakav stres ili nervoza ne mogu se platiti stoga se novinari trebaju izboriti za beneficirani radni staž. Recimo, što je po meni ružno obilježilo godinu, izbjeglice i u našem gradu, više od 600 tisuća ljudi svaki dan prolazilo je kroz kamp. Bila sam tamo svaki dan, nije tako sve predugo potrajalo, ali svaki puta sam dolazila sa grčem u želucu i odlazila nakon što sam gledala djecu i te jadnike koji su u potrazi za boljim životom zastali kod nas. A da ne pričam o nizu užasnih vijesti, terorizma i straha za koji mislim da je objektivan. Strahove treba izbjegavati, ali za ovaj strah mislim da ima jednu realnu podlogu. Takve stvari koje nas okružuju sve više je nešto ružno, no bilo je i lijepih stvari. Ja sam pravi  zavičajac i volim svoj grad, a bila sam i dopisnik iz moje Brodsko-posavske županije. Svaki puta mi je ugoda kada vidim da nešto napreduje. Nisu prošle godine otvoreni bazeni, ali s ponosom kažem da su otvoreni i da imamo prekrasnu tvrđavu. Tko god je došao kod mene ili iz Danske ili Amerike, nikada nisam propustila priliku da ih odvedem ili pohvalim s time. Drago mi je pogledati nove rotore jer se lakše krećemo po gradu. Zatim podvožnjak u Osječkoj jer živim u Bukovlju pa sam se i sama patila svaki dan čekajući na rampi. Tako da ima masu lijepih stvari zbog kojih zaslužujemo da imamo lijepi grad. Meni je Brod grad po mjeri čovjeka, doista ga volim te pokušavam gledati tu neku ljepšu stranu. Tu je dakako neizbježna rafinerija i zrak koji nije na zavidnoj razini no zagađeni zrak je nešto što je realnost, ne samo kod nas nego i puno šire, no moramo se izboriti da on bude što bolji.“

Što poručiti na kraju dugogodišnje karijere nama mladima novinarima koji imaju ispred sebe još puno godina, novinarima koji zaista nemaju radnog vremena nego moraju biti dostupni, ne poslodavcu nego građanima od 0 do 24 sata?

„Prije svega svima želim puno energije, zdravlja, kako biste posao mogli raditi, onda naravno volje da ga uradite što je moguće kvalitetnije, odnosno da informacija bude pravovremena, ali i istinita, objektivna, da ne zavaravamo gledatelje/slušatelje/čitatelje nego da bude to što jest. Nemojte profesiju srozavati, budite na visini koju zaslužuje. Budite samo uporni i vrijedni, a pretpostavka je da budete zdravi i da imate puno volje.“

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset