Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 MIŠLJENJE STRUČNJAKA: 'Nema logike kod poreza na nekretnine - jedan zakon doslovno pobija drugi' – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.05.2018.

NOVI NAMETI ZA GRAĐANE

MIŠLJENJE STRUČNJAKA: 'Nema logike kod poreza na nekretnine - jedan zakon doslovno pobija drugi'

Utorak, 08. kolovoza 2017.

Iako službeno Zakon još nije donesen i o njemu se još raspravlja u Saboru, brojni građani su u strahu zbog najavljenih novih nameta, odnosno poreza na nekretnine koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine. 

Taj porez bi trebao zamijeniti dosadašnju komunalnu naknadu i ne bi trebao utjecati na tržište nekretnina, ali ono što bi moglo ipak uzdrmati tržište je iznos koji će se plaćati za drugu, odnosno višak nekretnina koje nisu u prometu. Pitali smo stručnjaka za nekretnine Marija Brezičevića, vlasnika tvrtke Diva nekretnine za mišljenje o najavama ovih nameta koji nisu došli na odobravanje građana, a koji je rekao da će oporezivanje viška nekretnina dovesti do toga da će se porez obračunavati i plaćati na osnovu određenog postotka.

"Ukoliko bi se nekretnine u kojoj se živi plaćalo i dalje na temelju istih izračuna kao i do sada, onda se neće dodatno utjecati na budžet kućanstava, odnosno može doći do određenog postotka blagog povećanja tih izdavanja. Ali ono što će vjerojatno znatno utjecati na tržište jest porez koji će se plaćati na višak nekretnina, drugu, treću i svaku sljedeću, odnosno i na one koje nisu u prometu, te ne služe za stanovanje i ne iznajmljuju se. Pretpostavljam da će se u tom intervalu, od 2018. do 2020. godine kada se sve iskristalizira i kada bude jasno što će zakon donijeti, povećati broj nekretnina na tržištu i što će vjerojatno utjecati na daljnji pad cijena", kaže Brezičević.

Prema dosadašnjim parametrima postoje određene kategorije nekretnina koje se gledaju po starosti samo nekretnine, a na temelju čega se određuje koeficijent, odnosno visina davanja.

"Što znači da će se za starije nekretnine plaćati manje, a za novije veći nameti. To po meni apsolutno ne odgovara  zdravoj logici. Nekretnine koje su nove i koje su rađene po standardima, između ostaloga i standardu energetske učinkovitosti na što se danas puno pazi, one se grade u skladu s novim koeficijentima građevinske učinkovitosti gdje su davanja na režije i potrošnja na energiju i sve ostalo puno manja, nego kod kuća koje su građene 40-ih godina",  naglašava i dodaje kako bi trebalo poticati ljude da kupuju nove nekretnine, odnosno da ulažu u njih zbog povećanja energetske učinkovitosti i očuvanja prirode, a ne destimulirati ih da kupuju nove nekretnine i time plaćaju povećana davanja što je kontraproduktivno onome što određeni zakon nalaže.

"Faktički, jedan zakon pobija drugi. Nema logike. Tu bi trebalo povesti računa o tome da se do 2020. godine izmijeni stavka i točno navedu nekretnine i njezini energetski razred, te da se na temelju tome određuje koeficijent za plaćanje tih davanja. Znači, ne može biti isto davanje za stan koji energetskim razredom ulazi u A ili B kategoriju i za onaj koji je u E ili F kategoriji", rekao je za Soundset Brod Brezičević. 

Za onu nekretninu koja je u nižoj energetskoj kategoriji, sukladno najavljenim novim zakonskim odredbama, vlasnik bi trebao plaćati manji, a za onu nekretninu u višoj energetskoj kategoriji veći poreza, što je prema Brezičeviću totalno kontraproduktivno i nelogično.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset