Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 I ove godine trend pada broja učenika ali razlog tome nije iseljavanje – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

21.04.2018.

I U BRODSKIM ŠKOLAMA

I ove godine trend pada broja učenika ali razlog tome nije iseljavanje

Petak, 07. srpnja 2017.

U većini Hrvatske je trend smanjenja broja učenika, pa tako i u Slavoniji, odnosno u četiri slavonske županije gdje je upisano 586 prvašića ili 29 razrednih odjela manje nego u prošloj školskoj godini. 

U samom središtu grada Slavonskog Broda nalazi se OŠ "Antun Mihanović" gdje također imaju smanjen broj učenika.

"Sljedeću školsku godinu upisujemo jedan razred manje. Upisujemo samo tri razreda, odnosno 20-ak učenika manje u odnosu na broj učenika koji je završio školovanje. Tako da se trend pada učenika nastavlja i ove godine", kaže ravnateljica Snježana Vinarić i dodaje kako nije samo problem iseljavanje.

"Dio problema je iseljavanje, ali je trend zamijećen već 10 godina, pa tako naša škola od 2009. godine ima manji broj učenika, odnosno pao je s 830 na 561. Najveći val iseljavanja smo imali prije 2 godine, ali ove školske godine taj broj je stagnirao, sada ćemo vidjeti što će se dogoditi. To se najčešće događa od 12. mjeseca pa nadalje", ističe. 

Pad broja učenika znači i smanjenje broja razrednih odjela, a to znači i nedostatak satnice za djelatnike, tako da u predmetnoj nastavi iskazuju tehnološki višak, te se kolege upućuju na dopunu satnice u druge škole. To je još jedan problem više kojeg su imali dvije godine zaredom. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset