Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 I Brođani se prisjetili 'Oluje' i odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.05.2018.

POLAGANJE VIJENACA

I Brođani se prisjetili 'Oluje' i odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu

Petak, 04. kolovoza 2017.

I Brođani su se prisjetili Vojno-redarstvene akcije „Oluja“, maestralne i pobjedničke akcije koja je bila ključna u oslobađanju i stvaranju nezavisne hrvatske države, a prisjetili su se i onih koji su stradali u Domovinskom ratu, ne samo u ovoj akciji, nego i tijekom svih ratnih godina. 

Prije svega roditelji i ostali članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a onda i predstavnici političkog, javnog i društvenog života grada i županije odali su u petak, 4. kolovota počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom na spomen obilježju na gradskom groblju i na središnjem spomeniku kod kazališne dvorane. Dožupan Stjepan Bošnjaković je rekao kako je Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja zasigurno jedan od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti.

"I kada je VRA Oluja oslobođena trećina hrvatskog teritorija to je bio uvod u konačnu reintegraciju Istočne Hrvatske i Podunavlja te je prigoda da se s pijetetom i ponosom prisjetimo onih koji su dali najveću žrtvu. Ovo je dan kada smo ispunjeni tugom kada slušamo imena svih hrvatskih branitelja koji su poginuli s našeg područja, ali smo i ponosni na njihovu žrtvu i sve ono što su dali u stvaranju hrvatske države", rekao je Bošnjaković. 

 Predsjednik Zajednice udruga postrojbi ZNG-a na razini države Pavo Naletilić naglasio je kako se tijekom cijelog dana organizira niz događanja povodom ovog dana, a nositelj organizacije je HVIDR-a.

"Što se tiče naše udruge 108. i Zajednice udruga mi smo pokrili dio od BPŽ, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te zajedno idemo na obilježavanje Oluje s nekoliko autobusa. Ima i nešto mladih s nama, te jedan dio žena, a ide i udruga policije BPŽ. Ovo je zajednička suradnja nas i HVIDR-e, te 106., 121., 122. brigade, udruga iz požeškog kraja te 109. i 108. brigade", kaže Naletilić.

Vlado Marić, dopredsjednik HVIDR-e Slavonski Brod se nada da će s promjenom vlasti doći novi i pozitivni vjetrovi na korist hrvatskih branitelja.

"Ovo je dan veselja i radosti jer smo tada oslobodili svoju domovinu i sjećamo se svih žrtava koji su pali za Hrvatsku, a s posebnom emocijom doživljam ovaj dio u Brodu gdje sam rođen i gdje uvijek nastojim biti na korist hrvatskih branitelja. Nismo baš sretni sa situacijom, ali nećemo to spominjati na ovaj dan. Hrvatska treba slaviti Oluju u cijeloj Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini, te  trebamo doći do svih građana kako bi ova proslava bila potpuna", ističe. 

I Brođani su dali obol u akciji Oluja i na sreću nitko nije smrtno stradao.

"Prije svega tu su bili Šimini anđeli pakla (specijalna policija), a pripadnici 3. i 5. gardijske brigade bili su na ovom području kao štit od strane Srbije u slučaju da krene protuudar. Naše postrojbe su bile od Baranje do Save", naglasio je Štefan Paun, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Brodsko-posavske županije.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset