Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Gospodarsko-socijalno vijeće ŽGK Sl. Brod: 'Slavonija ima šanse za oporavak' – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

21.06.2018.

DRUGA SJEDNICA

Gospodarsko-socijalno vijeće ŽGK Sl. Brod: 'Slavonija ima šanse za oporavak'

Utorak, 04. srpnja 2017.

Na drugoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Županijske gospodarske komore Slavonki Brod riječi je bilo o gospodarskom trendu u Hrvatskoj. 

Kako je rekao potpredsjednik HGK za poljoprivredu Ivan Škorić, dolaskom nove Vlade počinje se organiziranije raditi na razvijanju gospodarstva i dodaje kako se to osjeti i kroz sama udruženja u HGK-u.

"Želimo utjecati na državu i Vladu da se promijeni ono što je bio do sada problem u gospodarstvu. Dolazi i do pomaka u građevinarstvu, te novih investicija, tako da se mali pomak ipak osjeti. A svakako tu su i EU fondovi", kaže i dodaje kako je Slavonija trenutno najveći problem u državi.

"Kada bi Slavoniju usporedio s Istrom ili Sjevernom Hrvatskom, da je to druga država. Svagdje je puno bolje nego u Slavoniji koja je stvarno u problemu. Ona ne može napraviti puno u drugim sektorima osim u poljoprivredi i mislim da će Vlada na tome i raditi kako bi se nešto pokrenulo", ističe.

Na pitanje novinara zašto je samo poljoprivreda grana gospodarstva koja može opstati u Slavoniji, Škorić je odgovorio kako su ostale struke dosta propale, metalna industrija je na rubu, dok je drvna malo živnula, te ne ostaje puno toga ostaloga, odnosno samo poljoprivreda gdje se može najviše postići. Naglasio je da nam treba i tekstilna industrija. 

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem u Požegi, a na kojem su bili svi ministri i župani istaknuti su pozitivni trendovi koji se događaju na razini Hrvatske i u slavonskim županijama po pitanju gospodarstva.

"Osim trenda samog smanjena nezaposlenosti koja je dosegnula povijesno niske razine iako to promatram s određenom rezerva zbog iseljavanja i administrativnih razloga, ono što je bitnije promatrati jest trend kretanja nezaposlenosti. On se povećava u BPŽ u zadnje dvije godine, ali još nismo dosegnuli onu razinu od 2008. godine prije recesije", rekao je dožupan BPŽ Stjepan Bošnjaković, dožupan brodsko-posavski.

Napomenuo je da Županija nastoji određenim mjerama potaknuti gospodarski razvoj, a kroz županijsku razvojnu agenciju i ostale dionike potiče se veće korištenje sredstava kroz projekt Slavonija. Riječ je, naime, o 2 i pol milijarde eura, te vjeruje da će u tome uspjeti kako bi trendovi zapošljavanja bili pozitivni. O gospodarskom razvoju Brodsko-posavske županije bilo je riječi i na današnjoj 2. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Županijske gospodarske komore Slavonski Brod.

"Koliko smo čuli hrvatka Vlada je proglasila ovaj mandat kao mandat za Slavoniju i sigurno to ukazuje na smjernice kojim putem Slavonija treba ići uz pomoć države", rekao je predsjednik vijeća Drago Čugura koji je na naše pitanje mogu li Brodsko-posavska županija i Slavonija dobiti ono što zaslužuju, gospodarski razvitak i pozitivne trendove, odgovorio kako misli da može.

"Zato što je to idealna kombinacija, da smo jednim dijelom poljoprivredni kraj i hrvatska ima vrlo kvalitetnu hranu, a drugim dijelom da smo industrijski grad, zbog čega imamo razloga za optimizam", kaže. 

Sektor za financijske institucije i makroekonomske analize HGK je izradio publikaciju koja govori o stanju razvijenosti Hrvatske i njezinih županija, a po kojoj je vidljivo da je velika razlika između županija i budući cilj ove vlade i svih njezinih institucija je ravnomjerni razvitak svih krajeva. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset