Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 EKSKLUZIVNO: U Savi kod Slavonskog Broda pronađeni ostaci broda iz 17. stoljeća! – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

19.06.2018.

OTKRIĆE BRODSKIH RONILACA

EKSKLUZIVNO: U Savi kod Slavonskog Broda pronađeni ostaci broda iz 17. stoljeća!

Soundset | Petak, 31. srpnja 2015.

Tijekom redovnog zarona u rijeku Savu članovi Kluba podvodnih aktivnosti „Marsonia“ Slavonski Brod prije nekoliko tjedana pronašli su možda i najveće podvodne ostatke u rijeci Savi.

Pretpostavlja se da je riječ o ostacima broda koji je potonuo u 17. stoljeću. Pričalo se i nagađalo godinama da je neki brod potonuo na tom području i prilikom niskog vodostaja pronađeno je u plićacima dosta pojedinačnih predmeta, ali je sada zaslugom brodskih ronilaca otkriveno nešto puno više.

„Pogledali smo video ronilaca na kojoj se vidi da je ovo samo jedan mali dio onoga što se očekuje da ćemo pronaći. Vide se drveni elementi koji su vjerojatno elementi konstrukcije mosta i formalno bi sada trebalo detektirati prostor, obići teren i točno upisati i eventualnu preventivnu zaštitu podvodnog lokaliteta. Čula sam se s glavnim arheologom i dogovorili smo da Muzej podnese i već jest podnio Ministarstvu kulture zamolbu za obilazak terena arheologa uz stručnu tehničku pomoć ronilaca i podvodnih arheologa kojih na nesreću nema puno. Pokušat ćemo nekoga dovesti u Slavonski Brod i od takvih stručnjaka“, kaže za Soundset Brod Željka Perković, pročelnica Konzervatorskog odjela Brodsko-posavske županije.

Pronađeni arheološki ostaci u rijeci Savi iz 17. stoljeća?

Ivana Artuković-Župan, kustosica arheološkog odjela Muzeja Brodskog Posavlja ističe kako su veći dio posuda koje su ronioci izvadili - crepulje. U pitanju su posude koje su služile za pečenje kruha, pita i drugih jela koja se pripremaju na ognjištu. Spadaju u 17. stoljeće i na dnu većine njih može se pronaći reljefna oznaka lončarskog kola u obliku kotača, odnosno solarnog motiva koji je dosta uniforman i pojavljuje se još od doba ranoslavenske keramike.

„Trenutno ne možemo znati je li u pitanju oznaka neke radionice. Dio posuda ima ručku, a dio rupu u sredini dna što je služilo za pomicanje posuda. S obzirom da je ručka prilično malena, posuda se nije mogla nositi, no mogli ste zavući žarač ili bilo što drugo samo da maknete posudu s ognjišta. Imamo tu i dva poklopca i dio jednog lonca koji su vezani uz turski period. Što se tiče materijala za sada nam nije dostupna informacija postoji li takvih pronalazaka i u drugim muzejima u Slavoniji. Najbliže analogije su u Beogradu, tako da bi ovi nalazi mogli ukazivati i na jedan trgovački put za koji mi znamo da je postojao, išao je rijekom Savom, ali to ćemo otkriti kada istražimo lokalitet“, kaže Artuković-Župan.  

Pronađeni arheološki ostaci u rijeci Savi iz 17. stoljeća?

Dosta je uzbuđenja oko pronalaska i u Klubu podvodnih aktivnosti "Marsonia". „Prvo smo naišli na jedan predmet, pa je u jednoj rupi bilo još toga i onda smo krenuli u obilazak i istraživanje. Kada smo izvadili jedan veliki dio raznih predmeta i ostataka izronili smo iz Save i kontaktirali Muzej Brodskog Posavlja i ostale nadležne institucije. Surađujemo s Muzejom dugi niz godina i već smo određene stvari našli na području Slavonskog Kobaša, a s ovim pronalaskom nadamo se većom suradnjom“, kaže za Soundset Brod predsjednik Kluba podvodnih aktivnosti „Marsonia“ Robert Kalanj.

Kako je istaknuo Kalanj nije još dogovoreno izvlačenje, lokalitet je na području Slavonskog Broda, ali da li je u pitanju brod, kompa ili most, još se ne zna, jer su u pitanju velike količine materijala. Pretpostavlja da se radi o dijelu broda ili nastambi koja je eventualno proizvodila brodove ili nešto slično tome.

„Nama je bitno da smo mi to pronašli i da svih godina leži u Savi zaštićeno od prirode i sačuvano“, kaže Kalanj i dodaje da se brodski ronioci ujedno zbog ovih aktivnosti bave i nekom vrstom arheologije.

Upozoren je određeni krug ljudi da se ne dira područje pronalaska ostataka, a obavijestili su i graničnu policiju u Slavonskom Brodu koja će nadzirati taj dio Save, te su predviđene i sankcije za one koji svojim postupcima oštete ovo nacionalno blago.

Pronađeni arheološki ostaci u rijeci Savi iz 17. stoljeća?

U slučaju da se radi zaista o brodu iz 17. stoljeća upitali smo pročelnicu Konzervatorskog odjela kakav je postupak izvlačenja iz rijeke.

„Ako ste čitali vijesti o brodu Henrika IV., 120 godina se čekalo da se osmisli način kako brod izvući i prezentirati. Tako vam mogu reći da će ovi pojedinačni nalazi sigurno biti u muzejskom postavu, a kako se postav i novi prostor planira na velikoj površini nadamo se da će i veći predmeti biti u ovom prostoru ili ćemo pronaći neki drugi adekvatan za ove nalaze. Bilo bi vrlo zanimljivo neke od ovih nalaza zbog osjetljivosti na promjene uvjeta klime i mikroklime prezentirati i u nekom akvariju“, kaže pročelnica.

Ono što je zanimljivo u kontinentalnom dijelu Hrvatske, prema saznanjima pročelnice, ne postoje ovakvi pronalasci, ali u jadranskom dijelu postoje podvodni lokaliteti koji su atrakcije i obilaze se tako da dođete do njega ronjenjem. Takvi su lokaliteti ograđeni mrežama tako da ne utječu na njega vanjski faktori. Ako se ovdje radi o brodu iz 17. stoljeća to će svakako biti turistička atrakcija ne samo u Slavoniji, nego i u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

Ravnateljica Muzeja Brodskog Posavlja Danijela Ljubičić-Mitrović ističe kako su na tragu jednom značajnom lokalitetu i materijalu kojeg tek treba istražiti.

„Već sama činjenica da je lokalitet na našem području i da imamo materijalne dokaze o nekom događaju i vremenu koje će dobiti i svoju priču kada se malo uđe u materijal i vidi što on sve priča, svakako da je za Muzej to značajna stvar. Pretpostavljamo da je materijal iz 17. stoljeća. Upravo ti materijalni dokazi i ono sve što oni govore o životu na području brodskog posavlja, a s obzirom da smo mi zavičajni muzej, nama predstavlja najveće moguće blago“, napominje ravnateljica.

Tek treba pričekati obilazak lokaliteta i dodatno istraživanje kako bi se sve navedene pretpostavke možebitno i potvrdile. Ronioci svakako priželjkuju bolje vremenske uvjete i niži vodostaj kako bi započeli s radovima izranjanja pronađenih ostataka.

Bilo da je riječ o ostacima iz 17. stoljeća ili nekog bližeg vremenskog razdoblja, zaista je u pitanju značajan pronalazak koji će vjerujemo obogatiti postav Muzeja Brodskog Posavlja, ali i privući turiste.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset