Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 46 novih majstora primilo majstorske diplome Obrtničke komore BPŽ – Slavonski Brod – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.04.2018.

SVEČANOST

46 novih majstora primilo majstorske diplome Obrtničke komore BPŽ

Srijeda, 05. srpnja 2017.

Obrtnička komora Brodsko-posavske županije u utorak, 4. srpnja je upriličila dodjelu majstorskih diploma novim majstorima. 

Ove godine u 4 roka majstorski ispit je polagalo 46 osoba u 14 zanimanja, te su uspješno završili  edukaciju. Neki su zaposleni kod drugih obrtnika, a neki žele biti otvoriti vlastiti obrt.

"Još uvijek se držim onog našeg cjeloživotnog obrazovanja, odnosno da godine nisu prepreka za ništa. Trebamo učiti jer sva majstorska zanimanja traže cjeloživotno učenje i nadogradnju kako bi bili kompetentni za brza napredovanja i bolje poslovanje. U životu imaš priliku da budeš gospodar ili sluga, a oni koji se osjete da su za to sposobni pokrenu svoj posao. Kroz majstorsko zanimanje oni to i dokažu", kaže Jelena Ivaniš, predsjednika županijske komore.

Krunoslav Jovanović dolazi iz Đakova i položio je majstorski ispit za majstora elektroničara mehaničara, odnosno RTV servisera.

"Obrtnik sam već 10-ak godina, ovo je svojevrsno usavršavanje za daljnji razvoj firme i poslovanje.  Da je teško, sigurno je, naporno je raditi i borimo se. Kao obrtnici za razliku od poljoprivrede nemamo nikakve pomoći. Ali uspijevamo. Problemi su oko nas, odnosno mušterije kojih nemamo, odselili su dalje. To je sve začaran krug", kaže.  

Jure Perković iz Slavonskog Broda, vlasnik tvrtke Termo klima je položio treći majstorski ispit zbog promjene određenih zakonskih regulativa.

"1998. godine sam položio za majstora plinoinstalatera, a sada za vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije. Tehnologija je napredovala, ali sve ostalo je složenije. Danas tko otvara obrt je stvarno hrabar čovjek", naglasio je Perković. 

Spomenimo i kako je 2 200 obrtnika na županijskoj razini, Slavonski Brod ih ima 1 550, a Nova Gradiška 550, no bez obzira na brojčanu stagnaciju i dalje se dosta obrta zatvara. Upravo iz tog razloga Obrtnička komora daje određene povlastice mladim građanima koji bi se upustili u otvaranje obrta.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset