Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Sredstva za obnovu obiteljskih kuća i zgrada – Rijeka – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.06.2018.

OPĆINA KOSTRENA

Sredstva za obnovu obiteljskih kuća i zgrada

D.K./Soundset | Srijeda, 03. svibnja 2017.

Općina Kostrena prva je općina u Hrvatskoj koja je dodatnim sredstvima odlučila subvencionirati mještanima i obnovu višestambenih zgrada.

Uz bespovratna sredstva Europske unije, koja dodjeljuje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Općina će sudjelovati u investiciji s dodatnih 10 posto.

Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao evaluacijskom tijelu javnog poziva, s područja Općine Kostrena prijavljene su tri velike arhitektonske cjeline s 8 ulaza i ukupne kvadrature 7.347,50 m2.

Potrebno ulaganje za obnovu procjenjuje se na nešto manje 10.000.000,00 kuna, od čega će gotovo 6.000.000,00 biti bespovratna sredstva EU, dok će Općina Kostrena obnovu subvencionirati s dodatnih 480.000 kn, odnosno 60 tisuća kuna po svakom ulazu.

Općina će u 2017. godini nastaviti i s mjerama poticanja energetske obnove obiteljskih kuća kao i zamjenom i zbrinjavanjem azbestnih krovova. 

Iznosom subvencije do 40% vrijednosti investicije, odnosno maksimalnim pojedinačnim iznosom do 30.000 kuna, Općina će subvencionirati mjere povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice i zamjenu vanjske stolarije. 

Zamjena azbestnih pokrova sufinancirat će se iznosom od 120,00 kuna po četvornom metru, umanjeno za troškove zbrinjavanja azbesta koji se kreću oko 40,00 kuna po četvornom metru i maksimalnim pojedinačnim iznosom po jednom objektu do 12 tisuća kuna.

Usporedi li se broj obnovljenih objekata i vrijednost ulaganja s brojem stanovnika, Općina Kostrena je već sad vodeća među općinama i gradovima po pitanju energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama i višestambenim zgradama.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset