Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Dobrodošli u riječko podzemlje - otvoren tunel – Rijeka – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.06.2018.

KATEDRALA - ULICA DOLAC

Dobrodošli u riječko podzemlje - otvoren tunel

Dajana Kruneš | Petak, 05. svibnja 2017.

Za javnost je otvoren obnovljeni vojni tunel koji započinje u blizini Katedrale sv. Vida i vodi do ulice Dolac.

Ovaj je tunel u dužini od 330 metara gradila talijanska vojska, u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Širok je oko 4 metra i prosječno visok 2,5 metra. Građen je prvenstveno za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, a mjestimično se spušta na dubinu od deset metara.

Za vrijeme Domovinskog rata koristio se kao sklonište.

U tunelu su izvedeni radovi koji su uključivali različite zahvate na strujnim instalacijama, postavu novih rasvjetnih tijela i strujnih priključaka te čišćenje i dosipavanje partera pijeskom, a što je Grad izdvojio oko 300 000 kuna. 

Ovaj tunel, koji je prohodan cijelom dužinom i čija unutarnja temperatura iznosi 15 stupnjeva, definitivno je nova zanimljivost na turističkoj mapi grada, a na više mjesta duž tunela još se uvijek mogu vidjeti originalni natpisi iz Drugog svjetskog rata.
Ulaz je besplatan za sve i tunel je otvoren svakog dana od 9 do 21 sat. 

U sklopu otvaranja, u tunelu je postavljena video instalacija TUNEL-RI, kao prva faza rada medijskog umjetnika Sandra Đukića iz Zagreba. Riječ je o radu koji je dio projekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti “Spajalica”, a sastoji se od niza projekcija apstraktnog karaktera koji markiraju i dinamiziraju prostor povijesnog tunela.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset