Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Centar za uzgoj i obuku pasa za razminiranje "Piper" – Požega – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

18.06.2018.

RAZMINIRANJE

Centar za uzgoj i obuku pasa za razminiranje "Piper"

Verica Rebrina | Četvrtak, 23. srpnja 2015.

Centar za uzgoj i obuku pasa za razminiranje "Piper" u Požeško-slavonskoj županiji županiji radi već punih 14 godina i kroz to je vrijeme u centru bilo uzgojeno 40-ak pari pasa obučenih za pronalaženje minsko eksplozivnih sredstava. Psi su zajedno sa svojim vodičima prošli gotovo sve županije u Hrvatskoj radeći na razminiranju.

Na području Požeško-slavonske županije postoje još minsko sumnjivih površina zbog čega će ove godine županija za radove razminiranja na raspolaganju imati 30-ak milijuna kuna. Uzgoj i obuka pasa za razminiranje, kako doznajemo od vlasnika tvrtke "Piper Željka Romića izuzetno je zahtijevan posao.

" Vlastiti uztgoj pasa za razminiranje traži puno više vremena i ulaganja nego li primjerice da uzimamo starije pse. Tu se ipak radi o dvije godine ukupnog rada s takvim psom, ali i jednoj rigoroznoj selekciji koja zahtijeva dosta truda. Do sada smo s psima dosta radili no postojao je i period kada nam rad na terenu s psima nije dozvoljavala zakonska regulativa. Sada je to promijenjeno i mislim da će do kraja razminiranja u hrvatskoj psi doći do punog izražaja jer uz sigurnost treba nam i brzina u razminiranju radi troškova koje imamo," rekao je Romić pojašnjavajući kako u Centru već s dva mjeseca počinje obuka.

Radni vijek jednog para pasa je ovisi o tomu kako se održava taj pas, kako se kondicionira i radi dnevna provjera.

"Možemo reći da je taj vijek minimalno oko osam godina uz dobro održavanje i kvalitetnu veterinarsku skrb , no mi smo imali pse koji se perfektno radili i 12 godina, "rekao je dalje Romić .

Kako bi bili što uspješniji na terenu obuku prolaze i vodiči. Koliko će pas na terenu biti uspješan ovisi i kako se s njima radi ali i samim psima. Višegodišnje je iskustvo pokazalo da su za poslove razminiranja najpogodniji njemački ovčari iz radne linije, koji su sive ili crne boje. Za posao na terenu boljima su se pokazale ženke jer su mirnije i brižnije te su i više fokusirane u radu.

Dobar rad Centra za uzgoj i obuku pasa za razminiranje Piper prepoznali su i drugi. Tako su primjernice i s područja Sjevernog Iraka zainteresirani da upravo ova tvrtka sa svojim psima obavi razminiranje njihova terena.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset