Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Potražnja za zlatnim dukatima obara rekorde – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

18.06.2018.

Povratak tradiciji

Potražnja za zlatnim dukatima obara rekorde

Soundset | Četvrtak, 12. listopada 2017.

Popularni zlatnik koji se više od 100 godina povezuje s očuvanjem vrijednostima u Hrvatskoj ponovno je tražen, što pokazuje podatak da je potražnja za velikim dukatima porasla za čak 300 posto. 

Plemeniti zlatnici s likom Franje Josipa bez kojih u prvoj polovici stoljeća nije moglo proći niti jedno slavonsko vjenčanje ove godine obaraju rekorde potražnje. U odnosu na isto razdoblje prošle prošle godine prodaja velikih dukata porasla je za čak 300 posto, dok su i nešto prodavaniji mali dukati u snažnom rastu od oko 50 posto u odnosu na prošlu godinu.

Do 31. kolovoza ove godine prodano je znatno više zlatnih dukata nego u čitavoj 2016. godini, a iz Auro Domusa, najveće tvrtke koja je specijalizirana za trgovinu plemenitim metalima u Hrvatskoj, tu situaciju objašnjavaju činjenicom da se radi o jednom od najpristupačnijih proizvoda od investicijskog zlata, s dugom tradicijom i prepoznatljivošću kod hrvatskih građana.

Dukati su najpopularniji zlatni novčići u Hrvatskoj, ali i prostorima središnje i jugoistočne Europe, osobito onom dijelu koji su nekad bili pod upravom Austro-ugarske monarhije. Dukat Franjo Josip prvi put je uveden 1915. godine, a sve kasnije iteracije tiskaju se prema originalnom predlošku specifične mase, promjera i udjela zlata. Austrijska državna kovnica Münze Osterreich proizvodi ih u milijunskim nakladama godišnje, a u povijesti su se koristili kao vjenčani dar, ukras, investicija za budućnost, ali i kao moneta u međunarodnim plaćanjima.

Uz dukate, raste i potražnja za ostalim najpopularnijim artiklima – zlatnik Bečki filharmoničar od 1 unce, cijene oko 9.000 kuna, ima rast prodaje veći od 100 posto, zlatna poluga od 250 grama vrijedna oko 75 tisuća kuna za čak 150 posto, dok je značajno veća potražnja i za najvećim i najskupljim artikom, kilogramskim zlatnim polugama vrijednosti oko 300 kuna, kojih je u prvih 8 mjeseci ove godine prodano za 30 posto više nego u čitavoj protekloj godini.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset