Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 VIDEO Puležani svijetlima ispisali "Pula +2020" – Istra – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.06.2018.

PREKIDAČ

VIDEO Puležani svijetlima ispisali "Pula +2020"

I. K. / Soundset Giardini | Ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

Trg kralja Tomislava u Puli bio je ovog vikenda najuzbudljivije mjesto u Europi zbog dosad neviđene i najneobičnije svjetlosne instalacije u povijesti grada pod nazivom – PREKIDAČ. PREKIDAČ je jedno od mnogobrojnih događanja i manifestacija kroz koje se predstavlja pulska kandidatura za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine, koja dugoročno može generirati kulturne, šire društvene i gospodarske promjene. Projekt je nastao u suradnji s Visualia festivalom i VisuaLab/EduSplash platformom, upravo s ciljem da se građani upoznaju s projektom i činjenicom da je Pula u finalu natjecanja za ovaj ugledni naslov.

U izvedbi PREKIDAČA sudjelovali su stanari zgrade na Verudi u Puli čime su dali podršku pulskoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture, a u tome im je pomoglo 40-ak polaznika Visualia Laba i Edusplasha koji se educiraju za organizaciju velikih evenata. Paljenjem i gašenjem kućne rasvjete u svojim stanovima, stanari su na pročelju zgrade ispisali „PULA+2020“ čime se obilježio ulazak Pule u samo finale natjecanja, a svojim je dolaskom svoju podršku dalo i nekoliko tisuća okupljenih građana. Grad Pula je s Istarskom županijom ušao u prestižni europski natječaj s temom „Demilitarizacija! – Od tvrđave do foruma“, a hrvatski će se nositelj ove titule saznati 24. ožujka 2016. godine.

Nakon ispisivanja „PULA+2020“, stanari su priredili i iznenađenje svim posjetiteljima odigravši „Tetris“, popularnu igru 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Pula je poznata upravo po ovakvim primjerima gdje od javnih mjesta uspije napraviti svjetsku pozornicu.

Iako je zbog nenaseljenih i nepristupačnih stanova za umjetničku pozornicu korišteno samo desno krilo zgrade, u instalaciji su sudjelovali stanari cijele osmokatnice na Verudi budući da su za uspješnu provedbu morali ugasiti sva svjetla u svojim domovima. Za razliku od ostalih svjetlosnih instalacija koje uključuju upotrebu novih tehnologija i modernih računalnih softvera, PREKIDAČ je u potpunosti analogan i realiziran jednostavnim – pritiskanjem prekidača u kuhinjama, dnevnim boravcima i spavaćim sobama. U znak zahvalnosti, svi su stanari na poklon dobili dvije dugotrajne LED žarulje, dok će sva tri ulaza dobiti uokvirenu fotografiju kao podsjetnik na njihovu složnost i umjetničku izražajnost.

PREKIDAČ je umjetnička instalacija pulskog umjetnika i direktora festivala Visualia Marka Bolkovića, čiju produkciju i organizaciju potpisuje VisuaLab/EduSplash – multimedijska platforma za edukaciju i razvoj, a projekt su podržali i omogućili i Turistička zajednica grada Pule, Arheološki muzej Istre te Zajednica tehničke kulture Pula. Za atmosferu su se pobrinuli polaznici Ableton Lab radionice koja djeluje u okviru VisuaLab/EduSplash platorme te poznati pulski umjetnik Šandor Slacki, a manifestaciju su podržali i poznati istarski vinari – Trapan (Bruno Trapan), Teraboto (Izabela Vitasovic) i Babos (Giacometti-Moscarda).

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset