Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 “PANPHONIA ISTRIANA” VOL 3 U Labinu – Istra – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

23.06.2018.

KULTURA

“PANPHONIA ISTRIANA” VOL 3 U Labinu

I.Š./Soundset Giardini | Srijeda, 02. prosinca 2015.

U subotu, 5. prosinca u 20 sati u KUC­‐u Lamparna u Labinu, održat će se promocija trećeg multimedijalnog DVD-a posvećenog labinjonskoj cakavici u sklopu multimedijalnog projekta revitalizacije dijalektalne i glazbene baštine Istre,  PANPHONIA ISTRIANA / ISTARSKO MNOGOZVUČJE.

Labinjonska cakavica je jedan od najzanimljivijih i najstarijih autohtonih istarskih dijalekata koji se govori na području Labinštine.

DVD će prezentirati Matija Debeljuh, video umjetnik i Tamara Obrovac, voditeljica projekta, a sudjelovati će i neki od labinjonskih govornika, pjesnika i glazbenika koji su pridonijeli snimanju DVD­‐a.

PANPHONIA ISTRIANA je višegodišnji kulturološki multimedijalni projekt revitalizacije dijalektalne i glazbene baštine Istre, baziran na bogatstvu govora, dijalekata i glazbenih idioma i općoj kulturološkoj raznolikosti Istre, tijekom kojega se jednom u dvije godine producira umjetnički oblikovan multimedijalni DVD posvećen pojedinom istarskom dijalektu.

Osnovna misao vodilja projekta je: dijalekt je jezik osjećaja, osjećaj je jezik duše, duša je jezik kulture, slogan projekta “poetika govora” obuhvaća pojmove “pisana, izgovorena i uglazbljena riječ”, a osnovna ideja projekta je da se korištenjem suvremene digitalne tehnologije i multimedije, modernom umjetničkom konzumentu približi govorna i glazbena dijalektalna tradicija Istre, i tako pridonese očuvanju istarskih dijalekata i njihovog kulturološkog okruženja.

Nekoliko riječi Tamare Obrovac, idejne začetnice i voditeljice projekta:

Kao glazbeniku koji osluškuje sam zvuk govora, labinjonska cakavica mi je posebno zanimljiva zbog naglašenog ritma riječi i rečeničnih konstrukcija, stoga ovaj DVD počiva na kratkim riječima, izrazima, poslovicama i stihovima koje smo uz veliku pomoć pjesnikinje Roberte Razzi, prikupili na području Labina i Labinštine, od iznimno susretljivih i ljubaznih Labinjana. Snimljeni materijal prezentiran je u formi interaktivnog multimedijalnog filma kojim ćemo publici nastojati približiti ljepotu i muzikalnost još jednog zanimljivog i posebnog istarskog dijalekta.

Dio materijala prezentiran je na www.panphonia.com.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset