Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Muller: Razdjelnici neće donijeti uštede – Interview tjedna – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

21.04.2018.

INTERVIEW TJEDNA

Muller: Razdjelnici neće donijeti uštede

Davor Rendulić | Srijeda, 27. siječnja 2016.

U Interviewu tjedna gostovao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Muller.

Direktor Fonda Muller nada se dobroj suradnji i s novim ministrom zaštite okoliša i prirode Slavenom Dobrovićem koji dolazi iz MOST-a.

Čovjek je stručan. Riječ je o inženjeru koji ima lijepe reference. Ono što sam ja vidio je to da razumije problematiku s kojom se suočavamo, a ja vjerujem da ćemo i dalje raditi na poticanju naših programa.

Među programima koji su ostvareni prošle godine bilo je i uvođenje razdjelnika na radijatore za koje su mnogi građani mislili da će im donijeti uštede.

Ugradnja razdjelnika neće donijeti uštede, ona je bila mjera da se zna tko i koliko troši. Sigurno nikome nije bilo u interesu da plaća po broju stanara u stanu ili zgradi već da se troškovi distribuiraju po stvarnoj potrošnji.

Za razliku od razdjelnika, uštede donose energetske obnove kuća i zgrada, poručuje Muller istaknuvši posebno zgrade u kojima se troši 40% energije u Hrvatskoj.

Mi financiramo pripremnu dokumentaciju u 100% iznosu, a jedan od uvjeta je da počnete s obnovom u roku od dvije godine. Uštede su od 30 do 60%. Onaj tko ima novaca za plaćanje režija ima novaca i da se odluči za energetsku obnovu jer su uštede toliko brzo vidljive da je povrat novaca relativno kratak.

U prošloj godini 284 zgrade dobile su sufinanciranje obnove, a tek nas očekuje objava rezultata zadnjeg natječaja na koji se prijavilo još 300-tinjak zgrada. Veći interes od obnove zgrada građani su očekivano iskazali za kupnju subvencioniranih energetskih učinkovitih kućanskih uređaja. Muller je najavio kako će i ove godine biti raspisan poziv.

Nije namjera bila da svim građanima Hrvatske omogućimo kupnju tog uređaja već da samo pobudimo ljude da prilikom kupnje novog uređaja razmišljaju o energetskoj klasi tog aparata. Tim se jako puno može doprinijeti uštedi energije. Mi ćemo ove godine ići s još jednim pozivom,  a najvjerojatnije će to biti nakon ljeta.

Ovisno o odluci ministarstva odlučit će se hoće li se i ove godine nastaviti akcija prodaje subvencioniranih električnih i hibridnih vozila.

Kad smo krenuli u program bilo je u Hrvatskoj nekoliko možda probnih električnih vozila, onda smo 2014. već probili led kupilo ih se 50, a ove godine na cestama ih imamo već 520.

Njihovim vlasnicima posebno je važno da postoji mreža punionica po cijeloj zemlji. Muller uvjerava kako se danas bez problema može električnim automobilom doći od Osijeka do Splita.

Danas već mogu, a do prije dva mjeseca nisu mogli. Danas je u Hrvatskoj stotinjak punionica, a do kraja iduće godine biti će ih 300-tinjak.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset