Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 AUDIO Mladen Novosel: Bitno nam je da radna mjesta koncerna Agrokor opstanu – Interview tjedna – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

23.06.2018.

Vruća sjedalica

AUDIO Mladen Novosel: Bitno nam je da radna mjesta koncerna Agrokor opstanu

Srijeda, 26. travnja 2017.

Poslušaj

00:00min

U emisiji "Vruća sjedalica" gostovao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. 

U zadnje vrijeme kada se govori o agoniji Agrokora većinom se komentira što će biti s dobavljačima, a manje se govori o tome što će biti sa 60 tisuća djelatnika koncerna.

Može li se već sada reći da restrukturiranje znači i otpuštanja te da će neki od tih ljudi završiti na burzi?

"Možda se ovih dana kada je doista Agrokor bio u srži javnosti i nije toliko vidjelo u javnosti sindikate, ali to ne znači da kontinuirano sindikati, posebno sindikati poljoprivrede, prehrane, duhanske industrije, sindikat trgovine Hrvatske kao dva najveća gradska sindikata u sustavu Agrokoru nisu bili sve vrijeme aktivni...Sreća u nesreći, prema radnicima sustava Agrokor gotovo da nema nikakvih dugovanja, dakle redovito su plaće isplaćivane, naravno da smo provjeravali jesu li doprinosi redovito isplaćivani...Bitno da nam je da sustav, a posebno radna mjesta u Hrvatskoj, ali i šire opstanu..."

Stalno slušamo o rekordnom rastu BDP-a, rastu proizvodnje, potrošnje, rekordnoj sezoni, povoljnim kreditnim rejtinzima, a radnici i dalje imaju niže plaće nego prije osam godina. Kako to komentirate?

"Pa vidite mi smo bili u jednom doista dugom periodu gospodarske krize, dakle od 2008. do 2015. godine, dakle nakon što je u dva uzastopna tromjesečja BDP počeo biti u pozitivnom pravcu konačno je i zvanično u Hrvatskoj objavljeno da smo izašli iz gospodarske krize. U cijelom tom periodu radnici su se doista odricali, doslovno su se odricali povećanja plaća, odricali su se i materijalnih prava samo da bi se zadržala radna mjesta.."

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset