Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Kovač: Ako se od mene zatraži bit ću ministar vanjskih poslova – Interview tjedna – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.06.2018.

INTERVIEW TJEDNA

Kovač: Ako se od mene zatraži bit ću ministar vanjskih poslova

Davor Rendulić | Srijeda, 13. siječnja 2016.

Poslušaj

00:00min

Krajem ovog tjedna trebali bi doznati članove Vlade mandatara Tihomira Oreškovića. Jedan od mogućih važnih ministara i to vanjskih poslova kako donose mediji trebao bi biti gost Interviewa tjedna međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač.

Kako mediji donose obavljeni su razgovori s mnogim kandidatima za mjesta ministra. Jeste li vi bili na razgovoru ili još čekate? 

Mi zaista ne želimo razgovarati o tome tko će nešto biti u novoj Vladi, prepustimo gospodi Oreškoviću, Karamarku i Petrovu da oni, kad za to dođe vrijeme krajem idućeg tjedna kada u Saboru bude predstavljena Vlada da sazna javnost tko će biti počašćeni ljudi koji će obavljati dužnost ministra u Vladi gospodina Oreškovića.

A jeste li bili na razgovoru?

Mi smo već bili u kontaktu nekoliko puta, ali prepustimo da gospodin Orešković javnosti objavi tko će što biti u novoj Vladi.

Je li se već danas u vrhu HDZ-a i MOST-a znaju sigurni kandidati za ministre?

Mogu reći da su za sada tri funkcije sigurne. To je funkcija predsjednika Vlade to je gospodin Orešković, funkcija prvog potpredsjednika s ovlastima zamjenika to je gospodin Karamarko i potpredsjednik Vlade gospodin Petrov.

Ženske udruge traže da barem jedno od mjesta potpredsjednika Vlade bude rezervirano za ženu.

Biti će žena u novoj hrvatskoj Vladi, ali prepustimo mandataru Oreškoviću da odluči.

Hoće li biti žene na funkciji potpredsjednika Vlade ili će biti ministrice?

Žena će biti, a koliko će ih biti sada ne mogu i ne želim reći.

Rekli ste da će se u HDZ-u težiti da budući ministri budu stranački ljudi. Zar nije najvažniji kriteriji stručnost, bilo je rečeno prije da će prioritet biti nestranački stručni ljudi, sada se paradigma promijenila?

Mi smo oduvijek govorili da smo za stručnu Vladu, reformsku. Imamo jako puno stručnjaka u svojim redovima HDZ-a, ali i u redovima stranaka u našoj koaliciji tako da ćemo apsolutno htjeti imati u Vladi po mogućnosti svoje ljude, iz HDZ-a iz naše koalicije i iz MOST-a, a ako ih ne bude prihvatit ćemo ljude koji nisu nužno članovi HDZ-a i naše Domoljubne koalicije.

Spomenuli ste vaše koalicijske partnere, što će biti s njihovim ljudima, hoće li i oni ići na razgovore, često se spominje ime Josipa Budimira iz HSLS-a kao mogućeg ministra gospodarstva ili financija?

I naše kolege će imati mogućnost predlagati svoje kandidate, ali zaista pustimo mandataru Oreškoviću da sastavi novu Vladu i predstavi je Saboru. Možemo sada puno špekulirati, ali mislim da je to gubitak vremena.

Moram također spomenuti vašu biografiju koja je sjajna, vi ste doktorirali povijest u Francuskoj, govorite tri strana jezika, obnašali ste vrlo visoke pozicije u ministarstvu vanjskih poslova, bili ste pomoćnik ministra i hrvatski veleposlanik u Njemačkoj. Je li vama cilj napraviti još jednu stepenicu više i postati ministar vanjskih poslova? Imate li tih ambicija, bi li to željeli?

Sada nije važno što ja želim, sada je važno što je potrebno Hrvatskoj, gospodinu Oreškoviću i našoj budućoj Vladi da donesu odluku. Glavni zadatak mandatara Oreškovića će biti sljedeći da Hrvatska s jedne strane bude kredibilna na financijskom planu, to znači da ćemo moći svoje dugove otplaćivati sa što nižom kamatnom stopom i da u istodobno privlačimo što više ulaganja jer nama je potreban svjež kapital kako bismo mogli imati u Hrvatskoj što više radnih mjesta.

Ako se od vas zatraži da budete ministar vanjskih poslova bi li vi pristali?

Svatko tko se borio za vrijeme kampanje za promjenu u Hrvatskoj takvo nešto može i mora prihvatiti.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset