Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Zlatko Hasanbegović: Jedino moguće rješenje da ona ostane – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

18.06.2018.

Ploče u Jasenovcu

Zlatko Hasanbegović: Jedino moguće rješenje da ona ostane

Ana Dukić | Srijeda, 30. kolovoza 2017.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović komentirao je ploče u Jasenovcu i smatra da se "spomen obilježja pripadnicima HOS-a bez ikakvih ograničenja podižu diljem Hrvatske", prenosi RTL .

Hasanbegović smatra da je potpuno neprihvatljivo da zakoniti simbol jedne zakonite ratne postrojbe bude predmet bilo kakvih preispitivanja i dovođenja u pitanje. Također, dodao je da smatra da je Andrej Plenković "podlegao političkim pritiscima svojih koalicijskih partnera, HNS-a i Milorada Pupovca te da je donio političku odluku da se pronađe rješenje koje on nazvao ne - micanje ploče, nego izmjena dijela sadržaja ploče i slično".

"Sada treba pronaći pravni modalitet, jer u ovom trenutku ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za micanje ove ploče", rekao je Hasanbegović za N1.

Upitan, ne smatra li spornim pozdrav "Za dom spremni" rekao je kako je grb HOS-a zakonit i ne postoji bilo kakvo  zakonsko uporište za zabranu simbola i grba HOS-a. "O pozdravu Za dom spremni sam govorio i kao povjesničar i kao ministar kulture, jasno sam rekao da je neprijeporno da je proizašao iz baštine ustaškog pokreta i opterećen hipotekama koje dolaze iz te ideologije, naglasio je. Nema potrebe u modernoj Hrvatskoj posezati za simbolima propalih režima, nego koristiti službene simbole Republike Hrvatske, uz jednu iznimku, a to je da je taj pozdrav Za dom spremni sastavni, neodvojivi i zakoniti dio grba jedne hrvatske ratne postrojbe u sastavu hrvatske vojske. Tu počinje i završava sva rasprava", poručio je.

Bivši ministar kulture upitan je i o zabrani pozdrava, ali on smatra da nema potrebe. 

"U kontekstu očekivanih rješenja o zabrani ili  modelima isticanja onog što se naziva simbolima totalitarnih pokreta, osobno sam protivnik bilo kakvih zabrana", rekao je. "Zabranama se ne može postići ništa, one izazivaju bunt i prkos. Nama treba jedna nova politička kultura i jedna nova državna i nacionalna paradigma koju sam zastupao i kao političar i kao ministar kulture, a to je da je istinski temelj na kojem počiva hrvatska država pobjeda u Domovinskom ratu", ocijenio je. Sve drugo znači zazivanje beskrajnih podjela bez početka i kraja.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset