Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Završen prvi krug konzultacija, drugi je 10. listopada – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

24.06.2018.

Sastavljanje vlade

Završen prvi krug konzultacija, drugi je 10. listopada

M.Š. / Soundset | Četvrtak, 29. rujna 2016.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović završila je prvi krug konzultacija s čelnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor o mandataru nove vlade i obratila se javnosti.

Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže dovoljnom većinom za mandat za sastavljanje vlade, rekla je Grabar-Kitarović. Izrazila je zadovoljstvo dinamikom razgovora. "Svi su pokazali konstruktivnost, odgovornost i iskazali želju za rješavanjem svih gorućih pitanja u Hrvatskoj."

U ponedjeljak, 10. listopada održat će se idući krug razgovora, a konstituirajuću sjednicu Hrvatskog sabora sazvat će za petak, 14. listopada.   

Kod predsjednice su najprije bili predstavnici nacionalnih manjin. Ermina Lekaj Prljaskaj je rekla da "manjinci" nikome nisu dali potpis, jer još nisu završeni razgovori s HDZ-om. Vladimir Bilek se nada da će razgovori završiti za nekoliko dana. Furio Radin je rekao da se kratko sastao s Davorom Ivom Stierom jer je morao žuriti na Pantovčak. Veljko Kajtazi je na pitanje novinara rekao i kako očekuje da će "manjinci" svoj potpis za mandatara Vlade dati na idućim konzultacijama. Robert Jankovics vjeruje da će biti formirana Vlada koju će činiti ljudi iz HDZ-a i Mosta.

Nakon toga, prema rasporedu, kod predsjednice je bio i nezavisni Hrvoje Runtić, koji je kazao kako će, kad dobije jamstva iz kluba Mosta - odlučiti o tome da im da svoj glas. Sve ide u tom smjeru, kazao je Runtić koji je kao poseban problem istaknuo riješiavanje problema blokiranih građana. 

"Kada se dogovori cjelokupan paket, dat ćemo naše potpise za formiranje Vlade. Prošli smo 7 jamstava, trenutno teku sastanci stručnih timova gdje se razgovara o programskim smjernicama. Ovaj tjedan ćemo razgovarati i o kadrovskim pitanjima i nadam se da će sve biti gotovo za tjedan - dva", poručio je Božo Petrov.

Izaslanstvo SDP-a, koje je pretposljednje kod predsjednice Republike, predvodila je potpredsjednica stranke Milanka Opačić. "Borit ćemo se za sve što od nas traže naši birači, želimo da ova Vlada bude stabilna, a mi ćemo se potruditi kontrolirati ono što radi većina u parlamentu, izjavila je Opačić.

Zadnji kod predsjednice su bili relativni izborni pobjednici, predstavnici HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem. "Razgovori nam daju uvjerenje da ćemo biti u poziciji imati preko 76 potpisa koji će biti dovoljni za dobivanje povjerenje za sastavljanje Vlade", rekao je Plenković. Pregovori idu dalje i njihov završetak očekuje kroz slijedećih nekoliko dana. Na pitanje o sastavu buduće vlade, Plenković je rekao kako im je intencija da ona bude sastavljena od ministara iz HDZ-a i Mosta, skukladno rezultatima izbora. Kada je riječ o stavu SDSS-a da bi u poduzećima na područjima na kojima su nacionalne manjine izrazito zastupljene trebalo biti predstavnika nacionalnih manjina, nije postignut nikakav dogovor. "Konačni stav donijet ćemo nakon temeljitijih razgovora. Želimo da predstavnici nacionalnih manjina budu u poziciji podržavati buduću vladu, da se stvara ozračje tolerancije u društvu", poručio je. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset