Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Sabor će se konstituirati 3. prosinca, a 7. prosinca su nove konzultacije – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

24.06.2018.

Rezultati prvih konzultacija

Sabor će se konstituirati 3. prosinca, a 7. prosinca su nove konzultacije

M.Š. / Soundset | Petak, 27. studenog 2015.

"Završen je prvi krug konzultacija za imenovanje mandatara nove hrvatske vlade. Konzultacije su pokazale da nitko nema dostatnu potporu zastupnika u Saboru kako bi postao mandatar. Sazvala sam drugi krug konzultacija za 7. prosinca", izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju javnosti.

"Radi potpune transparentnosti, s hrvatskom javnošću želim podijeliti zabrinutost činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, političkim i institucionalnim. Pozivam sve aktere na punu odgovornost. Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone, uzuse i dignitet formiranja vlasti. Smatram da nema potrebe za odugovlačenjem i odlučila sam sazvati prvo zasjedanje Sabora za 3. prosinca. Neka se Sabor konstituira i počne s radom", izjavila je Grabar-Kitarović.

Za kraj konzultacija ostala su tri bloka koja su osvojila najviše mandata. Prvi su bili predstavnici Mosta nezavisnih lista, pa koalicija Hrvatska raste i na kraju Domoljubna koalicija.

"Mi smo ovdje iznijeli stajališta ista kakva komuniciramo s medijima posljednja dva tjedna. Očekujemo od jedne i druge strane da odgovore na dio koji se do sada stručno ispregovarao, a potom i na naše zahtjeve koje ćemo im ubrzo dostaviti. Nadam se da će ih i jedna i druga strana prihvatiti i da ćemo sjesti za zajednički stol. Nismo se trenutačno opredijelili ni za jedne ni za druge. Most predstavlja 16 glasova, a za još dodatna dva vidjet ćemo do kraja vikenda", rekao je nakon konzultacija čelnik Mosta Božo Petrov.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je nakon konzultacija da imaju potporu 66 zastupnika, ali da to nije dovoljno.

"Vidjet ćemo što imaju drugi, idemo dalje s pregovorima i razgovorima. Smatramo da trebamo nastaviti posao koji smo započeli i koji vodimo u dobrom pravcu. Naravno, bez Mosta ne možemo, to je jasno", rekao je. Dodao je da ne zna o kakvim se pritiscima radi.

Milanović ima potporu 56 zastupnika koalicije Hrvatska raste, 3 zastupnika IDS-a, reformista Čačića te 6 zastupnika nacionalnih manjina.

Potporu Hrvatskoj raste nisu dali zastupnica albanske nacionalne manjine i SDSS-ovac Mirko Rašković, no nema ni informacije da su je dali Domoljubnoj koaliciji.

"Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio otkriti broj zastupnika koji ga podupiru. Neću reći broj, blizu smo jednog velikog broja. Sve ovisi o kolegama iz Mosta, oni će presuditi u ovoj priči. Vjerujem da smo bliski u našim stajalištima i da smo bliski u reformskim stajalištima. Mi već tri godine govorimo o reformama. Vjerujem da će sve biti gotovo u deset dana. Nadam se da će Most prepoznati, vidjeti i uočiti razliku između nas koji imamo reformske programe i onih koji četiri godine upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo", kazao je Karamarko.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset