Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Petrov u NU2: Zastupnicima za nedolazak kazna 1500 kuna – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

23.06.2018.

Predsjednik Sabora na HRT-u

Petrov u NU2: Zastupnicima za nedolazak kazna 1500 kuna

M.Š. / Soundset | Nedjelja, 23. listopada 2016.

Božo Petrov, predsjednik Hrvatskog sabora, gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" govorio je, među ostalim, o odnosu Mosta s HDZ-om, poziciji čelnog čovjeka najvišeg zakonodavnog tijela u državi te obvezama i pravima saborskih zastupnika.    

Osvrćući se na intervju u kojem je najavio da Most može i izaći iz Vlade, Petrov je rekao kako je logično da se partneri drže dogovora, ali i da ne budu zajedno ako ga se ne drže. 

Nije to zveckanje oružjem, dodao je.

Izjavio je kako ne vidi zbog čega ova Vlada ne bi funkcionirala iduće četiri godine.  

Smatra da je dužnost predsjednika Sabora vrlo važna, ako se zaista Saboru želi vratiti dignitet i vođenjem dnevnog reda utjecati na događaje u Hrvatskoj. 

Ako vas to ne interesira, to je čista formalna pozicija. U kažnjavanju nedolaska zastupnika na posao Most je pristao na kompromis jer je HDZ-ov argument bio da će 'loše' zastupnike kazniti birači tako da ih na sljedećim izborima neće birati, kazao je. 

Želimo da saborski zastupnici dolaze na svoje radno mjesto. Oni zastupnici koji ne budu dolazili, a posebno na glasovanje, bit će kažnjeni u razini tri putna naloga (oko 1500 kn). Predsjednici klubova zastupnika bit će zaduženi da se brinu o tome, rekao je Petrov. 

Aktivnost zastupnika Ivana Pernar smatra pozitivnim i ne doživljava je kao nadmetanje. 

Volio bih da su svi zastupnici aktivni. Kao što je Pernar, Bulj, Grmoja, kazao je. Oni direktno govore o stvarima koje se događaju. Naravno, ono što se nekad događa sa zastupnikom Pernarom je da neke stvari ipak ne stoje što on govori. Ali bez obzira na to, on koristi apsolutno svaku mogućnost da izađe u javnost s onim o čemu se često šuti. Isto to rade i zastupnici Grmoja i Bulj. Taj dio podržavam. Pustio sam tjedan-dva dana da zastupnici nauče Poslovnik i Ustav. Sabor treba biti mjesto rasprave. Što se tiče Pernarovog angažmana - to je plus, ali što se tiče njegovog poznavanja Poslovnika tu od njega očekujem napredak, rekao je Petrov.    

Na pitanje zašto Milijan Brkić sada može biti potpredsjednik Sabora, a prije nije mogao biti ministar Petrov je kazao da je Most u prošloj vladi pokušavao davati signali HDZ-u zašto smatra da neki mogu biti ministri, a neki ne. 

Mediji i birači HDZ-a bili su protiv toga u smislu da se nemamo pravo miješti u tuđe poslove, kazao je. 

Cijelo vrijeme govorim onima koji nam govore da smo mi moralni arbitar - preuzmite štafetu, nosite je vi. Budite vi moralni arbitar. Vi pokažite što znači transparentnost i čast u bavljenju politikom. Ali nemojte tražiti od nas koji imamo samo 13 ruku (zastupnika) u Saboru da mijenjamo kompletnu državu. MI ćemo se u tome truditi i preuzeti odgovornost, 
izjavio je Petrov.  

Govoreći o Mostovom prijedlogu da se smanji pristojba HRT-a s 80 na 65 kuna kazao je da će nekim skupinama ljudi biti bolje jer im i 15 kn mnogo znači, posebno umirovljenicima. 

Obiteljima to neće puno značiti. Drugi razlog je da je to korak prema strukturnim promjenama u HRT-u, dodaje.   

Odgovarajući na upit izjavio je i da nije istina da nema stav oko bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića nego da ga o tome nitko nije pitao. 

Trebalo je uvesti reda u poslovanje i financiranje neprofitnih udruga, rekao je Petrov i dodao da tom dijelu podržava Hasanbegovića, ali smatra da je bio netaktičan.

Ima li na vas krucijalni utjecaj Ivica Relković (Most), upitao je Stanković. 

Vjerujem da je ljudima jako teško prihvatiti činjenicu da se skupilo 10 osoba u jednom malom gradu negdje daleko od Zagreba, koji su htjeli da se dogodi promjena. Znam da je ljudima teško prihvatiti da netko ne stoji iza nas jer smatraju da ako se nešto veliko događa, uvijek netko treba stajati. A ako ne uspiju naći tko stoji iza nas onda će naći osobu iz naših redova i reći - to je neka siva eminencija. Ne postoji siva eminencija. Ivica Relković je tek član Mosta kao što je Nikola Grmoja, Ivan Kovačić, izjavio je Petrov.    

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset