Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Kovačević: Požari su se mogli ugasiti samo kanaderima – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

21.06.2018.

Požari u Dalmaciji

Kovačević: Požari su se mogli ugasiti samo kanaderima

Ana Dukić | Petak, 21. srpnja 2017.

Ivan Kovačević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP), izjavio je da je požar koji je poharao splitsko područje bio katastrofalan te da je u 40 minuta zahvatio požar širok četiri kilometra zahvatio 5.5 km dugu površinu te da se mogao ugasiti samo kanaderima, prenosi HRT .

Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita rekao je da uzrok požara plamen ili žar, a predsjednik atrogasne zajednice Ante Sanader da vatrogasna zajednica nije htjela zvati vojsku jer vojska nije osposobljena za gašenje požara.

"Civilna zaštita i Hrvatska vojska ne mogu gasiti požar jer je to složen posao", rekao Ivan Kovačević i istaknuo da se vatrogasci zato obučavaju i stručno usavršavaju, a Civilna zaštita i vojska im trebaju poslije požara ili tijekom sanacije terena.

"Odgovorno kažem da sam u razgovoru s ministrom obrane donio odluku da nam vojska to popodne, kada nam je došla, nije mogla ništa raditi. Ministar se s tim složio i uvažio moje mišljenje. Sutradan, kad su se stvorili uvjeti, vojska je na terenu počela odrađivati svoj dio posla, a na terenu su dan nakon radile i udruge građana, civilno stanovništvo, Crveni križ i HGSS", rekao je Kovačević.

"Da bi izbjegli žrtve, vatrogasci su tad na terenu željeli imati što manje ljudi jer nisu bili uvježbani za posao gašenje jer prvi udar vatre odrađuju isključivo oni" rekao je te dodao da su građani pomogli tijekom gašenja.

"Vatru je mogao ugasiti samo kanader. To je realna situacija koja se događa često. Za sve ostale situacije smo spremni, ali za ovo nitko ne može biti spreman jer ovo nije bilo gašenje požara. Tu se nisu mogla poštovati osnovna pravila, ovo je bilo isključivo spašavanje ljudskih života i objekata", zaključio je. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset