Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Hrvatska izumire, stanje nikad nije bilo lošije – Hrvatska – Vijesti — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

19.06.2018.

Državni zavod za statistiku

Požar u Srinjinama

Hrvatska Ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

Hrvatska izumire, stanje nikad nije bilo lošije

Ana Dukić | Ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

Državni zavod za statistiku ponovno donosi loše demografske podatke, u Hrvatskoj se nastavlja negativni prirodni prirast, prenosi N1 . 

U prvih pet mjeseci rođeno je 14 763 osoba odnosno 336 manje nego u istom razdoblju 2016. Od siječnja do svibnja 2017. umrlo je 25.099 hrvatskih državljana ili 2652 osobe više nego u prvih pet mjeseci 2016. Dakle, u prvih pet mjeseci umrlo je 10 426 osoba više nego što ih se rodilo. 

"Nikad nije bilo lošije stanje. To je ono što struka već upozorava desetljećima - da je situacija alarmantna. To više i nije novost. Ovi podaci pokazuju da će negativni prirodni prirast i dalje rasti te da će i dalje stvarati teret za razvoj stanovništva. Rezultati su to dugoročnog demografskog procesa, ova statistika se već nazirala u prošlim godinama pa je pitanje što sada činiti. Sve je veći udio starijeg stanovništva, pa će smrtnost biti i veća te će u konačnici negativni prirast još rasti, što nas zabrinjava", rekao je Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

"U relativno kratkom vremenu Vlada je u osam mjeseci napravila nekoliko poteza: povećala osobni odbitke za porez za zaposlene, kao i za djecu, krenulo se sa subvencioniranjem stambenih kredita, povećale su se roditeljske potpore. Sve te izmjene traju i nije moguće preko noći nešto promijeniti. Daljnji koraci su uređivanje predškolskog obrazovanja - dulje radno vrijeme vrtića, čak i dvosmjensko", rekao je državni tajnik za HRT
"Iseljavanje je također veliki problem. Imamo tradiciju iseljavanja kroz cijelo 20. stoljeće. Moramo raditi na poboljšanju gospodarskog razvoja, zapošljavanju, podizanju standarda kako uopće ne bi doveli mladog čovjeka u situaciju da želi otići iz Hrvatske", smatra Strmota.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset