Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Želim u 2017. godini manje papirologije i bolju hrvatsku administraciju! – Skener — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

20.06.2018.

SOUNDSET SKENER

Sretna vam 2017.!!!

Skener Ponedjeljak, 02. siječnja 2017.

Sretan Božić svima!

Skener Petak, 23. prosinca 2016.

Želim u 2017. godini manje papirologije i bolju hrvatsku administraciju!

Četvrtak, 29. prosinca 2016.

S prvim danom nove godine štošta toga stupa na snagu, a samo 16 novih Zakona vezanih uz poreznu reformu. Sve bi to, kažu vladajući, trebalo većini zaposlenih donijeti veće plaće, a poduzetnicima manje porezno opterećenje. Sve je to super da Hrvatska i dalje nije zemlja nepotrebno velike papirologije. Ne možeš otići niti na toalet, a da ne potpišeš dva papira i lupiš makar jednom pečat.

Ispričat ću vam osobno iskustvo, pa sami zaključite jesmo li normalni ili ne. Prijatelji i ja odlučujemo osnovati udrugu, idemo nešto  kreativno raditi na dobrobit zajednice, pogotovo mlađe populacije. Održiš osnivačku skupštinu u siječnju 2016. godine, usvojiš sve ono što trebaš usvojiti, uključujući i statut, a onda kreću problemi. Sve te papire temeljene na  najnovijim zakonskim odredbama koje su dostupne na webu odneseš u nadležne institucije kako bi podnio zahtjev za osnivanjem udruge. Prvo te tamo neka gospođa vuče za nos nekoliko tjedana, gospođa koja jedva radi normalno na računalu i na sve dva puta klika, pa se čudi zašto joj sve duplo otvara. Pravi ti probleme zbog jedne „krive“ riječi, ali i naziva same udruge, koji prema njoj, potiče nasilje. Nisam znao  da naziv „Kreativni nered“ potiče nasilje. Progutaš nekako tu opasku i odabereš njezin prijedlog jer očito je ona najpametnija, sve zna i sve što kaže je ispravno. Sve je to trajalo dva mjeseca jer je zahtijevalo nekoliko odlazaka, ispravljanja, tiskanja novog statuta itd, da ne spominjem kako moraš ispuniti 10 obrazaca kako bi išta mogao podnijeti.

Slijedi upis u registar udruga koji se podnosi Državnom zavodu za statistiku, dok ispuniš sve papire, moraš biti pravnik, ekonomist i što već ne. Njih čekaš mjesec dana i kada već izludiš nazoveš da pitaš u čemu je problem, kažu „poštar je bio kod vas i nitko se nije javio, pa je pošta vraćena u Zagreb“. Nisam znao da to tako ide kod pošte, ali ajde i to progutaš. Stiže nova pošta za 10 dana, pogriješili su u jednom slovu kod naziva udruge, ali i to progutaš jer si navikao na takve probleme u Hrvatskoj. Otvaraš žiro račun, kod banke potpisuješ isto da se odričeš lijevog bubrega i desne klijetke. I na kraju krajeva dolazi upis  u registar neprofitnih organizacija u Ministarstvu financija, također uključuješ svoj pravnički mod i ispunjavaš te papire koje uopće ne razumiješ. Pošalješ poštom kao i sve ostalo u Hrvatskoj, pa mi pričajte o tome kako se informatiziramo. Papire dobiješ nazad isto poštom iz drugoga puta jer gle čuda, nisu ništa dobili preporučenom poštom iz prve.

I nakon nekih 6-8 mjeseci imaš udrugu, čovjek izgubi volju za bilo čim, kao da netko namjerno ne želi da išta kreativno radiš u životu, ali ajde i to nekako progutaš i kreneš konačno raditi i shvatiš kako je već kraj godine i kako opet moraš održati sjednice izvršnog, nadzornog i kojeg sve već ne odbora, opet papiri, opet savjetovanje kod pravnika i tako u krug. Zanimljivo kako meni treba više od pola godine da uopće osnujem nešto, a kamoli krenem raditi, dok političke stranke i političke udruge osnivaju se preko noći. Sve jasno? „Welcome to the dark ages“, rekao bi netko.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset