Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Sve nas je manje – Skener — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.06.2018.

Soundset skener

Sve nas je manje

Kornelije Hećimović | Utorak, 27. lipnja 2017.

Poslušaj

00:00min

Što od muke, što od jada i neimaštine - sve nas je manje. Gubimo se i lagano nestajemo. Još malo i Hrvata neće biti. 

I nije to jadikovka nekog lokalnog župnika nego zvanična statistika Ujedinjenih naroda. Točnije njihovo predviđanje demografske slike Hrvatske u vremenima koja dolaze. Trenutačno nas ima nešto preko 4 milijuna, a do 2100. će nas biti samo 2 i pol milijuna. Što je drastičan gubitak od jedne trećine u samo 2 generacije.
Za one koji će tada živjeti to niti neće biti loše, jer kako se stvari razvijaju, svih tih 2 i pol milijuna će po svoj prilici ionako raditi u državnoj upravi.
Ali zašto nas je sve manje, zabrinuto se pitate?  
Koliko god nas u to pokušavali uvjeriti nije to zbog iseljavanja u potrazi za boljim životom, nego zbog činjenice da nas već godinama više umire nego što se djece rađa.
A odgovor na pitanje zašto je tako - znate i sami.
Nažalost skupo je imati djecu.
Koliko god to surovo zvuči, imati djecu danas je postao luksuz. I unatoč svim obećanjima država ne radi gotovo ništa da bi tu sliku promijenila. Sve se svodi na bezobrazno suluda predizborna obećanja, poput onog o 1.000 eura za svako novorođenče. Pad nataliteta je kompleksan problem, a Hrvatska očito da nema znanja, ali nažalost ni volje da se s njim uhvati u koštac. Dapače, percepcija je kako je sve snažniji pokret borbe protiv pobačaja jedino sredstvo natalitetne politike što je naravno potpuno pogrešan pristup, jer pobačaja je nažalost bilo i prije i bit će ih ubuduće, s ove ili one strane zakona.
Kvalitetna natalitetna politika ne provodi se represijom nego upravo suprotno - poticajima koji se mogu manifestirati na mnoge načine. Ne morate pritom uopće slušati mene, koji nota bene, uopće nemam djece, nego pročitajte neke od brojnih knjiga i studija koji su objavljeni na tu temu, a kojima je zajednički nazivnik osiguravanje socijalnih, ekonomskih i društvenih uvjeta koji će potaknuti ljude na rađanje djece. Stvaranje društva u kojem će dijete biti željeno, imati zdravstvenu skrb, kvalitetno obrazovanje i biti lišeno problema pukog preživljavanja.
Nekad si bio heroj ako si se iz rata vratio s medaljom. Danas su heroji oni koji imaju troje djece.
Vremena se mijenjaju - ali naše političke elite to nikako da shvate.  

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset