Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 "Rat spolova" – Skener — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

21.06.2018.

SOUNDSET SKENER

"Rat spolova"

Dajana Kruneš | Srijeda, 08. ožujka 2017.

Žene ili muškarci? Tko je jači, bolji, superiorniji? Kome je svemir naklonjeniji?

Rat spolova traje već stoljećima, a kako stvari stoje neće nikada ni završiti. Službeno, sve je krenulo 1908. godine. "Ustale" su američke socijalistkinje i zatražile pravo glasa. Osim političkih, tražile su i ekonomska prava – bolje plaće i uvjete rada. Danas, 109 godina kasnije i dalje se postavlja pitanje ravnopravnosti spolova, ispolariziranosti društva na muškarce i žene.

Prema posljednjim podacima iz 2014. godine u Hrvatskoj živi 2 192 588 žena i 2 045 801 muškarac. Razlika 146 787 u korist žena. Osim što su brojnije, žene u ovoj zemlji su i obrazovanije. Podaci iz iste godine pokazuju da titulu magistra znanosti ima oko 63 posto žena i 37 posto muškaraca.

Pa iako bi im podaci trebali ići u prilog, žene su u prosjeku slabije plaćene i još uvijek ih je malo i u poslovnom svijetu na rukovodećim pozicijama i u politici gdje muške kolege određuju "ženske kvote". A po pitanju žena u politici demokratska zajednica pokazuje se liberalnijom od demokratske partije. Od 28 žena koliko ih je u Saboru, 11 dolazi iz redova HDZ-a, a njih 5 iz SDP-a. HDZ je dosad dao i jednu premijerku, pa čak i predsjednicu, SDP za sada ništa. 

Ali zato često vidimo i da su žene sklonije svoj glas dati muškarcu. Isto kao što će često na račun druge žene izgovoriti stvari koje muškarcima mislim nikad ne bi pale na pamet. A epiteti kojima se međusobno "časte" nisu za eter.

Naravno, nisu sve žene, ni muškarci isti, sve ovisi od osobe do osobe. Ali jedno je sigurno. Oni koji do sada nisu poštivali žene, a time i svoje majke, sestre, kćeri, smatrali ih ravnopravnima, neće ni od danas. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset