Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Padamo na istu foru – Skener — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

27.04.2018.

SOUNDSET SKENER

Padamo na istu foru

Dajana Kruneš | Srijeda, 31. svibnja 2017.

Sven Cveteki, Nera Kuzminski, Matej Novosad, Ines Kušen, Ivica Banić i Mihovil Bičanić – poznato, hm?

Pa i ne baš jel' tako? Imena za koja su tek rijetki čuli, a imena koja će možda mijenjati svijet. Radi se o članovima hrvatske reprezentacije mladih robotičara. Reprezentacije koja je samo ove godine već osvojila 13 zlatnih, 5 srebrnih i 3 brončane medalje. A na to su u ponedjeljak pridodali još dva timska zlata i jedno srebro. Na isti taj dana kada naša pamet svijetu pokazuje što zna i umije, predsjednica, "žena u crvenom", dijeli lekcije kako brendirati Hrvatsku.

Eto kako – da znamo nabrojati bar dva mlada robotičara, jednog akademika, da se maknemo iz ove stupidne situacije u kojoj bolje prolaze nepismeni ili polupismeni, da se okanimo besmislene utrke u naoružanju sa susjedima Srbima. Da predsjednica umjesto što odlazi u dijasporu pozivati mlade da se vrate, da to učini već na kolodvoru. Da ih već na autobusnim i željezničkim stanicama zaustavi. Da se nakon 25 godina neovisnosti napokon nađemo, da odlučimo hoćemo li u kafanu lijevo ili desno, da znamo hoćemo li se usmjeriti na turizam, poljoprivredu, brodogradnju, trgovinu ili možda graditeljstvo.

A ne da u ponedjeljak sa konferencije o brendiranju Hrvatske vladajući poruče kako ni nakon 25 godina mi ne znamo tko smo, kakvu Hrvatsku želimo i trebamo. Evo, ja sam i dva dana nakon toga, onako, nekako tužna i razočarana.

Zar je moguće da nam je bitnije kakav dojam ostavljamo na van, ali ne brine nas što nam obrazovanje ovisi o političkim mandatima i previranjima.

Na svjetski dan nepušenja – pitamo se stoga jesu li Hrvati popušili? I to ne po pitanju kupljenih kutija cigara na kiosku već po pitanju svega što se u ovoj zemlji događa.

Bit ćemo ipak pozitivni i reći: „Čovjek uči dok je živ“. Gdje će nas samo odvesti idućih 25 godina.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset