Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Nisamo fašisti, ali ponekad smo budale – Skener — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

21.04.2018.

Soundset skener

Nisamo fašisti, ali ponekad smo budale

Kornelije Hećimović | Utorak, 14. ožujka 2017.

3 i pol milijarde dolara. 

Toliko naime u zajedničkoj tužbi od Hrvatske potražuju američki Romi, Srbi i Židovi zbog naknade štete koju su pretrpjeli od NDH za vrijeme drugog svjetskog rata.
Temeljna postavka tužbe je to da je navodno Hrvatska pravni sljedbenik NDH, što znači da je osnovana na istim temeljima kao i zločinački nacistički saveznik. Iako nisam pravnik mislim da bez sumnje mogu reći kako je to besmislica jer je hrvatski Ustav po tom pitanju skroz jasan...
Pravo hrvatskog naroda na punu suverenost i osnivanje države se, po Ustavu RH, između ostaloga očituje u odluci Zemaljskog antifašističkog vijeća i to NASUPROT proglašenju NDH. Točno tako stoji u prvoj točki. Dakle naša domovina ne samo da nije sljedbenik NDH, nego ga se po Ustavu jasno i nedvosmisleno odriče.
No očito su američki pravnici i tužitelji dobro informirani, pa su, iako proučivši Ustav, vjerujem uporište za takvu tezu pronašli u praksi koja nas okružuje. Ako se Hrvatska odriče NDH zašto se uopće raspravlja o NDH pozdravu: Za dom spremni. Ako nemamo ništa s NDH zašto po glavnom zagrebačkom trgu paradiraju ljudi u uniformama te tvorevine bez da ih itko rastjera i privede. Ako nam je NDH mrska zašto je U na čelu prešutno prihvatljiva ikonografija.
Hrvati nisu fašistička nacija. Nismo nikad bili, niti ćemo ikad biti. U svakom ratu smo se borili na strani pravde i čovječnosti. Osim u jednom jedinom trenutku, u naših preko 1000 godina postojanja kao nacije samo par godina smo bili na krivoj strani, baš za vrijeme NDH.
Koja nas pobogu ludost tjera da upravo taj, najsramotniji dio naše inače slavne prošlosti glorificiramo i pokušavamo revitalizirati. Umjesto da doživimo kolektivnu amneziju, namjerno zatremo svako sjećanje na jedino vrijeme kad smo bili kukavice, šupci, kad smo dijelili svoj teritorij, ubijali slabije od sebe i divili se poremećenim manijacima, mi se baš s tim želimo dičiti.

Nismo fašisti, nikad nećemo biti, ali smo ponekad baš budale.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset