Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 "Neće politika u moju butigu" – Skener — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

20.05.2018.

SOUNDSET SKENER

Cirkus u Saboru

Skener Ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

"Neće politika u moju butigu"

Dajana Kruneš | Srijeda, 14. prosinca 2016.

Plenković, Bernardić, Horvatinčić, Pernar, Bandić – imena na čiji spomen mnogi odreagiraju kolutanjem očiju. Porezna reforma, skuplje gorivo, ima, nema božićnice, predsjednica koja nabavlja 4 tone lososa - teme su o kojima nećemo i ne želimo razgovarati, barem ovo jutro. Zašto?

Ovo nije priča o meni, ali za početak malo osobno. Neki dan idem u frizerski salon, cilj - ošišati kosu i poslati ju udruzi koja od prirodne kose izrađuje perike za djecu i odrasle oboljele od malignih i autoimunih bolesti. Sjednem na stolicu, kažem frizerki zašto sam tu, a ona odgovara: Udruga ti više ne prikuplja kosu. Kako, zašto? Ne budi lijeni, nazovi udrugu. Javlja se jedna od inicijatorica akcije prikupljanja kose i veselo odgovara: Da, morali smo stopirati akciju. Svi su se digli na noge. „Pretrpani“ smo donacijama.

I eto razloga zašto jutros ne želimo o kojekakvim likovima koji se u skupim odjelima prešetavaju Markovim i ostalim trgovima.

Biljana Bjelajac Poznić i Mirjana Čergar dvije su žene, majke, koje su, možemo slobodno reći, digle svijet na noge. Od Australije, preko Indije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Hrvatske – nema strane svijeta koja se nije uključila u njihovu plemenitu akciju „Kosa ljubavi“. Kada su pokrenule akciju nisu ni sanjale kako će, godinu i pol dana kasnije, morati reći STOP prikupljanju. Odaziv je nevjerojatan, prikupljeno je više od 10 tisuća donacija.

U današnje vrijeme malo ostanemo iznenađeni kada netko kaže – dobro je, zasada nam pomoć ne treba. A s druge strane lijepo je znati da su ljudi i dalje osjećajni i spremni pomoći. Pohvale stoga i inicijatoricama akcije, a pohvale i svoj djeci, djevojčicama, djevojkama, mladićima koji su se spremno ošišali kako bi nekome pomogli.

Važno je biti svjestan pomaganja drugima jer ono što je za nas možda sitnica, nekome može značiti život. A ova akcija, kao i bezbroj onih prije nje, samo potvrđuju da Hrvati uopće nisu loši i da su spremni uskočiti jedni drugima kada je najpotrebnije. A pomoć je ovih dana potrebna i udruzi Bubamara koja brine o osobama sa Down sindromom. Govorili smo o njima prošlog tjedna. A sada još jednom podsjećamo. Udruga se odlučila uhvatiti u koštac sa poraznom statistikom o zapošljavanju osoba sa sindromom Down i krenuli su u osnivanje prvog kafića u Hrvatskoj u kojem će te osobe raditi. Na pola su puta, od 10 tisuća dolara, koliko im je potrebno za realizaciju ideje. A donacije se prikupljaju još 12 dana.

Ove dvije kratke priče samo su podsjetnik kako se u 2016 godini rasprave o 45-oj, ustašama i partizanima, mogu prerasti. Čeka nas novih 365 dana 2017 godine, uopće ne sumnjamo da će ovakvih priča biti još. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset