Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Ne izlazite iz kuće – Skener — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

20.06.2018.

SOUNDSET SKENER

Sretna vam 2017.!!!

Skener Ponedjeljak, 02. siječnja 2017.

Ne izlazite iz kuće

Dajana Kruneš | Srijeda, 04. siječnja 2017.

Dobrih želja ovih dana ste se naslušali. Zaželile su tetke i stričevi, susjedi vjerojatno svadbu i prinove, uspjeh na poslovnom planu, sreće i zdravlja. Nažalost novogodišnji optimizam razbijamo već četvrtog dana ljeta 2017.

Taman kada smo pomislili kako će ovi lijepi, sunčani dani, s ugodnim, za ovo doba godine, temperaturama potrajati, prevarili smo se po tko zna koji put u životu. Alarmantni naslovi strše sa svih strana. Za vikend nam stiže zahlađenje. I to ne bilo kakvo, već najjače u posljednjih nekoliko godina. Zaledit će cijevi od vode. Dalmatinska bura prodrijet će sve do kostiju. Ili kako stara narodna kaže: "Bit će u siječnju hladnije nego u srpnju".

Dosadilo je nekima čekati zimu i snijeg, a i onaj Bandićev redovito se topi, pa ovih dana čekaju u kolonama na granici. Jer "svi su gore". Masovno se krenulo na skijanje. Neki iz Hrvatske, neki u nju. Turizam je i dalje u uzlaznoj putanji. Interes za lijepu našu raste, raste i količina novčića koji se slijevaju u blagajnu. Samo Silvestarske noći u Hrvatskoj je boravilo više od 60 tisuća gostiju. Iako bi neki rekli - nije to rezultat nečije sposobnosti, već možemo biti sretni što obilujemo prirodnim ljepotama, stanje u regiji nije bajno – mi kažemo kako ne može baš sve biti prepušteno slučaju.

Ima pametnih i sposobnih koji znaju što rade. Ili su znali raditi. Jer nova godina nije počela sjajno za ugostitelje. Fritaja sa šparogama, kvarnerski škampi sa šurlicama, paška janjetina – neki su od specijaliteta koji strance vuku u našu zemlju. Pa znate ona standardna pitanja turistima – što vam se najviše sviđa u Hrvatskoj i njihov odgovor: hrana i prirodne, kulturne znamenitosti. Kako je krenulo sa najavama o zatvaranju ugostiteljskih objekata i otpuštanju radnika, možda će od ovog ljeta uživati samo u znamenitostima, a sokić popiti negdje na kiosku. Neka veliki uzmu sve. Joj da nam je barem taj prkos i bunt kojim napadamo ugostitelje zbog cijene kave, maltene kao da su krivi za sve i po pitanju puno, puno važnijih stvari.

Koja kuna gore, koja dole, ali Nova godina u Hrvatskoj donijela je nešto neubočajeno. Nakon osam godina neprestanog rasta, 2016. bit će prva godina u kojoj je zabilježen pad javnoga duga. Prema analizi HGK na to upućuje podatak da je na kraju trećeg tromjesečja njegov udio skliznuo na otprilike 85 posto BDP-a. Da se ne zapletemo u miljardama i milijunima, reći ćemo samo da je u rujnu ove godine javni dug manji za 1,2 milijarde u odnosu na isti mjesec 2015.

Volimo kada pada ono što treba pasti. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset