Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 HAC i HŽ: Spori i skupi – Skener — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

20.05.2018.

Soundset skener

HAC i HŽ: Spori i skupi

Davor Rendulić | Ponedjeljak, 20. ožujka 2017.

Poslušaj

00:00min

Hrvatska ima sjajnu Vladu. 

Iako se još nije rodio taj koji će smisliti kako vratiti dug Hrvatskih autocesta koji iznosi više od 5 milijardi eura, naša je Vlada pronašla rješenje. Dobro, vjerojatno da ste pitali i neko dijete u nižim razredima osnovne škole ono bi vam kao iz topa opalilo: Pa recimo treba dignuti cijene!

Naravno da je do te fenomenalne ideje nakon neprospavanih noći punih razmišljanja došla i ekipa iz Banskih dvora, pa će tako od 4. travnja autoceste poskupjeti za 5, a od 1. srpnja do 30. rujna za 10%. 

Možda su mogli uvesti i vinjete, pa bi onda odmah svi koji u kućicama naplaćuju cestarinu postali višak i dobili cipelicu, no s obzirom na skore lokalne izbore i činjenicu da su mnogi u tim kućicama bliža i daljnja rodbina ili stranačke kolege ovih istih u Banskim dvorima jednoglasno je zaključeno kako se rodbini i prijateljima ne treba zamjerati.

A u Vladi nisu ni svjesni kako su tom odlukom uspjeli učiniti paradoks! Naime, sada vam je isplatljivije sjesti na avion platiti 355 kuna i kao gospodin čovjek doći od Zagreba do Splita za 45 minuta. Još ćete na 5000 metara visine dobiti i besplatnu kavicu i smiješak stjuardese. S druge strane ako ste mazohist ići ćete automobilom, ali će vas ta avantura, kada se zbroje benzin i cestarina, koštati nevjerojatnih 468 kuna, odnosno 113 kuna više, a putovat ćete skoro četiri sata i to ako imate sreće da ne uletite u neku kolonu koje su preko ljeta pravilo, a ne slučajnost. 

No, osim Hrvatskih autocesta, imamo mi još jedan nebrušeni biser, a to su Hrvatske željeznice. One su vjerojatno još jedino konkurentne vlakovima u Nepalu gdje je zaljubljenicima u Budu vrijeme potpuno nepoznat ili barem relativan pojam.

Tako vam nagibnim vlakom od Zagreba do Splita treba uz dosta sreće oko 6 sati, a to tramakanje platit ćete 208 kuna. No, možete izabrati i autobus koji je jeftiniji, a i brži. Toliko jeftiniji da ćete moći kupiti čak dvije karte od 95 kuna i još vam ostaje 13 kuna za dvije bočice vode, a stići ćete i pola sata prije.

S obzirom na to kako stvari stoje sa željeznicom, ali i što nam samo ove godine na naplatu dolazi 9 milijardi kuna za autoceste i to samo za kamate, a glavnicu još nismo ni takli, isplatljivije bi bilo da su hrvatski političari početkom 90-tih svakom Hrvatu kupili mali aviončić. Valjda bi ga do sada već otplatili. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset