Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Dijelili smo Isusa s pravoslavnim vjernicima – Skener — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

19.06.2018.

Soundset skener

Hrvatska, izdrži!

Skener Petak, 14. travnja 2017.

Dijelili smo Isusa s pravoslavnim vjernicima

Kornelije Hećimović | Utorak, 18. travnja 2017.

Poslušaj

00:00min

Drage Hrvatice i Hrvati, jeste li preživjeli ovaj produženi, blagdanski vikend?

I pritom ne mislim na silne količine kolača, šunke, jaja i francuske salate koje ste strpali u sebe, nego na činjenicu da smo, barem nakratko, dijelili Isusa s pravoslavnim vjernicima. S njima, onim drugima, koji se križaju s tri prsta i čiji svećenici nose brade i smiju se ženiti.
Nekako nam je svima lakše kad Uskrs i Božić, dva najveća kršćanska blagdana, padaju na različite dane u godini. Tako bez grižnje savjesti živimo u iluziji da smo različiti i da nismo braća u Bogu, ali ovako, kad se poklopi da je i naš i njihov Isus na isti dan umro i na isti dano uskrsnuo čovjek se štošta zapita. I neki odgovori mu se ne svide.
Najteže nam pada spoznaja da se i mi i Srbi molimo istom Bogu. A tom Bogu, koliko god svemoćan bio, ponekad baš nije lako. Kad se recimo sastanemo na nogometnom, košarkaškom ili nekom trećem sportskom terenu, molitve jednostavno ne funkcioniraju. „Molim te Bože samo da pobijedimo Srbe večeras i više te nikad ništa moliti neću!“, izgovara navijački zaneseni Hrvat ljubeći gospinu sliku. Istovremeno, s one druge strane dopire: „Hriste Bože, de da pobedimo ove Hrvate u fudbalu pa neću više nikad ništa da te molim!“, uzdiše Srbin ispred slike svetog Save.
A jadni Bog se pravi da nikog ne čuje, jer smo i jedni i drugi njegova djeca i isto nas voli. Koliko god nam u to ponekad teško bilo povjerovati.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset