Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 5. Festival svjetske književnosti: Gostuju najistaknutija imena svjetske književne scene – Kultura — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.06.2018.

Književni festival

5. Festival svjetske književnosti: Gostuju najistaknutija imena svjetske književne scene

Soundset | Petak, 01. rujna 2017.

Festival svjetske književnosti ove godine održava se peti put kada će u Zagrebu i Splitu od 3. do 9. rujna ugostiti autore iz sedamnaest zemalja Europe i svijeta. Prvi dan Festivala u Kino Europi u Zagrebu otvoriti će Daniel Kehlmann, jedan od najistaknutijih suvremenih književnika njemačkog govornog područja. 

U središtu bogatog programa od šezdesetak događanja, kako organizatori najavljuju, bit će književnost i kultura njemačkog govornog područja. 

Seid Serdarevič, programski direktor Festivala i glavni urednik Frakture, najavio je gostovanje najistaknutijih književnih imena suvremene europske i svjetske literarne scene kao i istaknute hrvatske autore. Također, u nastavku književnih matineja, zagrebački gimnazijalci imati će se prilike susresti s četvero domaćih autora - Olja Savičević Ivančević, Marina Vujčić, Pavao Pavličić i Franjo Janeš. Serdarević je posebno izdvojio  "možda najvećeg živućeg urednika i pjesnika njemačkoga područja" Michaela Kruegera, koji će na FSK-u održati predavanje o suvremenoj njemačkoj nakladničkoj sceni. 

Na Festival među ostalima dolaze i Austrijanac Manfred Mittermayer, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta, njemačka spisateljica ukrajinskog podrijetla Marjana Gaponenko i poznati austrijski satiričar Richard Schuberth. Hrvatskoj čitateljskoj publici predstaviti će se i Francuz Philippe Claudel te Gvatemalac Eduardo Halfon, a od hrvatskih književnika Dubravka Ugrešić, Ognjen Spahić, Damir Karakaš, Milana Vuković Runjić, Ivana Rogar, Kristian Novak, Boris Dežulović i drugi.

Filmski program ostvaren je u suradnji s Goethe-Institutom Hrvatska, a donosi niz svjetskih filmskih uspješnica s fokusom na Njemačku, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu.

Festival svjetske književnosti zamišljen je kao platforma koja će okupiti najbolje od europskih i svjetskih pisaca i staviti ih u dijalog s ponajboljim hrvatskim piscima. Od samog početka Festival je spajao i spaja hrvatske likovne umjetnike, glazbenike i sve druge umjetnike te je tako postao važan dio međunarodne scene. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset