Notice: Undefined index: section_filter in /srv/www.soundset.hr/web/vudu_application/controllers/ContentX.php on line 418 Predstavljena autobiografija Brucea Springsteena prevedena na hrvatski jezik – Vijesti – Glazba — SOUNDSET - nacionalna radijska grupa

22.06.2018.

BORN TO RUN

Predstavljena autobiografija Brucea Springsteena prevedena na hrvatski jezik

Srijeda, 28. rujna 2016.

"Born to run", naziv je autobiografije jednog od najvećih glazbenika svih vremena Brucea Springsteena, The Bossa koji i u 68. godini života puni stadione i dvorane diljem svijeta.

Istoga dana kada i u cijelom svijetu, obožavatelji Gazde u Hrvatskoj bili su na promociji autobiografije, koja je zbog velikog broja fanova prevedena i na hrvatski jezik. Na prijevodu je radila Lada Furlan Zaborac iz The Bambi Molestersa, koja je i predstavila knjigu u zagrebačkom Vinylu uz nazočnost glazbenog kritičara Aleksandra Dragaša, urednice Adriane Piteša i direktora Menarta Branka Komljenovića. Osim Lade na prijevodu je radio i Dražen Čulić, a riječ je o više od 500 stranica na kojima su ispisane zanimljive crtice Gazdinog života. Uz autobiografiju u cijelom svijetu je na Bruceov rođendan izašao i nosač zvuka "Chapter and Verse", svojevrsna kompilacija njegovih najboljih pjesama uz nekoliko još neobjavljenih demo snimaka. Hrvatsko izdanje autobiografije izdaje Profil knjiga, a CD/LP Sony Music/Menart. 

Kako je rečeno na promociji autobiografija je puno više od memoara legendarne rock-zvijezde. Ovo je knjiga za radnike i sanjare, roditelje i djecu, ljubavnike i usamljenike, umjetnike, čudake ili za svakoga tko je ikad želio biti kršten u svetoj rijeci rock ‘n’ rolla. Springsteen je na autobiografiji radio posljednjih sedam godina. Rijetko je koji izvođač ispričao vlastitu priču s toliko snage i zamaha. Poput brojnih njegovih pjesama autobiografija je napisana liričnošću jedinstvenog umjetnika i mudrošću čovjeka koji je duboko razmišljao o svom iskustvu. Zanimljivo je kako cijelu knjigu prati 18 pjesama novog CD-a, tako da čitajući stranice njegovog života možete u pozadini slušati i pjesme koje opisuju njegovo bogato životno iskustvo. 

Iako ga još nikada nismo uspjeli gledati u Zagrebu, Gazda je već puno puta bio u državama blizu Hrvatske, tako da su se brojni fanovi upućivali na koncerte u gradove poput Beča, Trsta, Milana ili pak Padove gdje je bila i jedna Hrvatica Sanja koja je iskusila nešto što rijetki obožavatelji imaju  priliku iskusiti. Uspjeli smo porazgovarati sa Sanjom i saznati sve detalje tog nezaboravnog susreta s Gazdom.

"Bili smo u Padovi moj sin, njegova buduća snaha i ja nakon što sam ih zarazila glazbom Brucea Springsteena. Inače putujemo redovito na njegove koncerte, a tako smo u Padovu stigli dosta ranije, čekali smo karte za fan pit, jer se dijelilo samo 2000 narukvica. Moja snaha je u samoposluzi uzela jednu veliku kutiju, rekla da će napraviti transparent i da ću ja plesati s Bossom. Ja sam mislila, da naravno, kako da ne. Uglavnom, kada smo lutrijom dobili dosta dobra mjesta i kada smo stali sasvim naprijed, postalo je sasvim jasno da imamo osta šanse. Ona je napisala transparent "Please dance with my mother in law". The Boss je vidio transparent, svidio mu se, pozvao me na pozornicu i plesala sam s njim, uspjela sam šapnuti da sam iz Hrvatske i da ga dugo čekamo, nasmijao se, te je sve skupa trajalo dvije minute. Ali su bile dosta impresivne dvije minute i drago mi je što sam to doživjela", rekla nam je Sanja.

Inače, Gazda uvijek s publikom komunicira na koncertima, za vrijeme nastupa pokupi transparente pjesama koje ljudi žele čuti, tako da se nikada ne zna kakva će biti set lista. Nakon toga uz pjesmu "Waiting on the Sunny Day" izvuče dijete iz pozornice koje s njim pjeva refren, a na pjesmu "Dancing in the dark" pozove jednu damu na pozornicu kako bi zaplesao s njom, ovoga puta je to bila Sanja. Inače, ovo je tradicija koja traje od 1988. godine kada je Courtney Cox, poznatu američku glumicu The Boss izveo na pozornicu prilikom izvedbe pjesme "Dancing in the Dark". 

Oni koji su bili na promociji knjigu su mogli kupiti za 130 kuna, a redovna cijena je 159 kuna. Stoga, ako još niste nabavili knjigu i CD, svakako topla preporuka da to učinite. Ipak je samo jedan The Boss.

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset