22.06.2018.

Kategorija "kultura i umjetnost"

Uradak fotografa Soundseta Slavena Janđela nominiran za fotografiju godine!

Soundset | Četvrtak, 19. ožujka 2015.

U organizaciji Zbora fotoreportera Hrvatske, završen je 12. natječaj Hrvatske novinske fotografije, a pobjednici i 100 najboljih fotografija za 2014. godinu će biti proglašeni na svečanosti u Velikoj dvorani HND-a, u Zagrebu, 7. travnja u 12 sati. S ponosom objavljujemo da je uradak fotografa Soundseta Slaven Janđela nominiran za najbolju fotografiju u kategoriji "kultura i umjetnost".  

"Petosatni performans 'Na rubu' američke umjetnice Marilyn Arsem u zagrebačkoj Laubi. Umjetnica je neprekidno pet sati gurala dvije čaše vode na stolu. Refleksija na fotografiji postignuta je na staklenom okviru slike izložene u istom prostoru gdje se nalazi umjetnica", tako je Slaven Janđel opisao svoju fotografiju koju možete vidjeti na vrhu ovog članka. 

Međunarodni stručni žiri je od 1.390 pristiglih fotografija odabrao 100 najuspješnijih radova, među kojima se nalazi 21 nominirani rad u sedam kategorija natječaja i najbolja novinska fotografija godine. Od ove godine žiri je imao priliku birati i nominirati 3 rada u novoj kategoriji multimedije.

U procesu odabira pristiglih radova stručni žiri se vodio općim etičkim i estetskim načelima, kao i znanjima te praksama novinarske i fotografske struke, omogućujući različita interdisciplinarna tumačenja fotografske slike.

Prilikom selekcije radova žiri je vodio računa o više kriterija: informativnosti, značenju i zahtjevnosti fotografskog zadatka; vladanju fotografskim tehnikama, promišljanju i uobličavanju novinske teme u sliku; semantici i sintaksi fotografske slike, kao i same naracije u kategoriji multimedije.

Članovi žirija su skladno i suglasno izdvajali radove koji su dominirali informativnošću, inovativnim i kreativnim promišljanjem pojava ili događaja. Žiriju nije bilo poznato niti jedno ime autora pri odabiru najboljih radova, a izbor 100 najuspješnijih radova i nominacija finalista, značajno je priznanje struke, satisfakcija i poticaj fotoreporterima za uspješan i kreativan rad.

Stručni žiri koji će odabrati pobjednike čine:

  • DARKO BANDIĆ, Hrvatska. Fotoreporter i urednik fotografije te snimatelj/producent vodeće svjetske news agencije The Associated Press, više od dvadeset godina pokriva news i sportske događaje u Europi, Aziji, Africi i na Bliskom Istoku.

  • HARIS ČALKIĆ, Bosna i Hercegovina. Osnivač je i urednik portala Fotografija.ba, najveće bh. Foto zajednice koja okuplja preko 3.000 fotografa iz regije. Nosilac je organizacije najvećeg bh. fotografskog festivala „Fotografija godine BiH“. Radi kao freelance fotograf te aktivno surađuje s mnogim domaćim i stranim organizacijama (Canon, UNICEF, GiZ, Handicap international itd.) na više projekata. 

  • NEMANJA PANČIĆ, Srbija. Dokumentarni fotograf, jedan je od osnivača kolektiva Kamerades. Dobitnik je World Press Photo nagrade iz 2012. u kategoriji Observed portraits. Višestruki je dobitnik Press Photo Srbija nagrada u različitim kategorijama, nagradu Udruženja novinara Srbije "Laza Kostić" za fotografiju, nagradu magazina Status kao i nagradu "Zlatna Nika" za reportažu.

  •  MARIO PERIŠA / Sveučilište Sjever, Hrvatska. Fotoreporter u brojnim izdanjima, član žirija Fotografija BiH, autor stručnih i znanstvenih radova o fotografiji, danas viši predavač na Sveučilištu Sjever i suradnik na poslovnoj školi Edward Bernays.

  • KRASNODAR PERŠUN / Veleučilište VERN, Hrvatska. Dugogodišnji fotoreporter, proveo 15 godina u tjedniku Nacional, danas predavač na studiju Novinarstva – kolegij Fotonovinarstva na Vernu.

U priloženoj fotogaleriji možete pogledati dio fotografija koje su nominirane u različitim kategorijama. 

Svaki lonac treba poklopac.

Uključi se u raspravu, komentiraj!

Bez reganja nema komentiranja, brzo i bezbolno...

 

Komentari:

Prikaži jos
Soundset